Metro
Metro Nieuws 6 apr 2020 / 13:16 uur

Daar zijn de eerste eikenprocessierupsen weer

Maandag zijn de eerste eikenprocessierupsen uit hun eitjes gekomen. Normaal gesproken zullen de eerste rupsen halverwege mei brandharen krijgen. Dat meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups.

Het zijn net die haartjes die voor voor een geïrriteerde huid kunnen zorgen, zoals rode vlekken, bultjes of blaasjes, jeuk en een brandend gevoel. Op dit moment zijn de rupsen nog ongevaarlijk. De brandhaartjes kunnen ook geïrriteerde ogen en luchtwegen veroorzaken. Vorig jaar meldden zich duizenden mensen bij de huisarts met klachten.

Weersomstandigheden

Half mei is volgens het kenniscentrum ook het moment waarop processierupsen weer nesten gaan vormen en ze zichtbaar zullen worden voor het publiek. Op basis van de vlindervangsten van vorig jaar worden er minder rupsen dan vorig jaar verwacht. Toch sluit het kenniscentrum overlast door de rupsen niet uit. De weersomstandigheden zullen de mate van overlast bijvoorbeeld ook meebepalen. Vorig jaar was het uitzonderlijk warm in juni, wat maakte dat de rupsen lager in de bomen bleven zitten en mensen meer naar buiten gingen. Dankzij een hevige storm konden de brandharen zich ook ver in de omgeving verspreiden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Daar zijn de eerste eikenprocessierupsen weer
Sluiten