Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 5 jun 2020 / 17:42 uur

Koolmees: ‘Kabinet moet voorbeeld geven tegen racisme’

Het kabinet moet een voorbeeldfunctie hebben in de strijd tegen racisme. Dat zegt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Volgens hem is er wel degelijk wat tegen te doen vanuit de overheid, door bijvoorbeeld wet- en regelgeving aan te scherpen.

Premier Rutte zei vrijdag nog dat de regering niet meer tegen racisme kan doen dan ze nu al doet. Volgens hem moet de oplossing vanuit de burgers zelf komen. „Het is niet zo dat als er een probleem is in de samenleving, dat de politiek het dan maar oplost. Dat is een verantwoordelijkheid die we met elkaar hebben.”

Veel aandacht voor racisme

De afgelopen week was er ook in Nederland veel aandacht voor racisme, nadat bijna twee weken geleden in de Verenigde Staten George Floyd om het leven kwam door politiegeweld. „Het laat zien dat racisme ook hier erg diep zit en dat we een extra stap moeten nemen”, zo vindt Koolmees.

Hij herkent enkele van de problemen waartegen werd gedemonstreerd. „Ik kom discriminatie op de arbeidsmarkt vaak tegen in mijn eigen portefeuille. Jongeren krijgen bijvoorbeeld geen stage of baan door hun huidskleur of achternaam. We moeten er breder mee aan de slag, je hoort het nog te vaak.” Het kabinet heeft nog maatregelen in petto, verklapte de bewindsman, maar over wat dat precies behelst kan hij nog niet veel kwijt.

Koolmees benadrukt dat racisme „niet makkelijk weg te toveren” is. „Maar het bespreekbaar en zichtbaar maken zijn belangrijke onderdelen tegen discriminatie.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Koolmees: ‘Kabinet moet voorbeeld geven tegen racisme’
Sluiten