Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 24 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Hoorn wil met inwoners fatsoenlijk gesprek over racisme en Coen

Het gemeentebestuur van Hoorn wil met de inwoners een fatsoenlijk gesprek over racisme en hoe mensen met elkaar omgaan.

Volgens het bestuur heeft de uit de hand gelopen demonstratie bij het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen vorige week vrijdag veel teweeggebracht.

Verschil

„Wat ons zorgen baart is dat een verschil van mening te vaak uitmondt in een ordinaire scheldpartij, of erger”, meldt burgemeester Jan Nieuwenburg in een verklaring. „De extremen regeren in het debat, waardoor er geen ruimte meer is voor de nuance.” Hij wil daarom een „open en breed stadsgesprek” organiseren, „waarin álle geluiden op tafel komen”.

Coen

Volgens de burgemeester heeft de gemeente de afgelopen tijd veel reacties ontvangen. „Over Coen, voor en tegen. Maar ook over Black Lives Matter, ongelijke kansen, racisme, discriminatie en gevoelens van uitsluiting. Het is veel en divers”, zegt Nieuwenburg. „Als gemeentebestuur willen wij met u in gesprek, over al deze aspecten. Niet alleen over Coen, maar ook over hoe wij samenleven, naar elkaar kijken en met elkaar omgaan.”

Hoe dat gesprek eruit komt te zien, staat nog niet vast. Ook daarvoor wordt inwoners gevraagd mee te denken. Na de zomer komt de gemeente daarop terug.

Schandalig

Vrijdag waren in Hoorn demonstraties van zowel voor- als tegenstanders van het monument van Coen. De onrust en onlusten braken uit tijdens de tegendemonstratie. Een groep van ongeveer honderd jongeren trok naar de binnenstad. De gemeente vermoedt dat deze groep niet betrokken was bij de demonstratie, maar doelbewust naar Hoorn was gekomen om te rellen. Twaalf mensen werden aangehouden. „Ronduit schandalig”, noemde burgemeester Nieuwenburg het gedrag „dat helemaal niets met de vrijheid van meningsuiting te maken heeft.”

En dat terwijl de demonstraties voor en tegen het monument van Jan Pieterszoon Coen rustig en vreedzaam verliepen. De actievoerders hadden door de gemeente vrijdag een speciaal aangewezen plek gekregen. Ook hielden ze een minuut stilte voor slachtoffers van de slavernij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hoorn wil met inwoners fatsoenlijk gesprek over racisme en Coen
Sluiten