Metro
Metro Binnenland 20 jun 2020 / 11:25 uur

Burgemeester Hoorn: ‘Relschoppers hebben demonstratie misbruikt’

Burgemeester Jan Nieuwenburg van Hoorn heeft geen goed woord over voor de relschoppers die zich tegen de politie keerden na demonstraties voor en tegen het monument van Jan Pieterszoon Coen. „Deze groepen hebben de demonstratie doelbewust misbruikt om asociaal te komen rellen.”

„Ronduit schandalig”, noemt burgemeester Nieuwenburg het gedrag „dat helemaal niets met de vrijheid van meningsuiting te maken heeft.”

Twaalf personen aangehouden

De politie hield tijdens de ongeregeldheden gisteravond twaalf personen aan. Acht van de twaalf zijn ingesloten voor nader onderzoek. Ze worden verdacht van onder meer opruiing, mishandeling en openlijke geweldpleging. De politie en de gemeente Hoorn verwachten op basis van onderzoek meer mensen te kunnen aanhouden. Vier personen zijn vrijgelaten.

De demonstraties voor en tegen het monument van Jan Pieterszoon Coen verliepen rustig en vreedzaam, meldt de gemeente Hoorn. De actievoerders hadden door de gemeente vrijdag een speciaal aangewezen plek gekregen. In het begin van de avond verliep de demonstratie rustig. Zo’n tweehonderd van hen scandeerden in de Noord-Hollandse plaats leuzen als ‘Weg met JP Coen’ en ‘Black Lives Matter’. Ook hielden ze een minuut stilte voor slachtoffers van de slavernij.

Het beruchte standbeeld waar het allemaal om gaat: Jan Pieterszoon Coen.
Het beruchte standbeeld waar het allemaal om gaat: die van Jan Pieterszoon Coen, een van de bekendste medewerkers van de VOC. Foto: ANP / Robin Utrecht.

Maar een groep van zo’n honderd betogers verzette zich tegen de aangewezen locatie en verplaatste zich buiten het oog van de politie naar het centrum van de stad. Daardoor ontstond er onrust en moest de manifestatie worden afgeblazen. Een politieagent en een politiepaard raakten lichtgewond.

De ME sluit het plein de Roode Steen bij het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen af. Bij een demonstratie op een andere plek in de stad tegen het beeld moest de politie in actie komen toen betogers zich verzetten. De betoging werd voortijdig afgebroken
De ME sluit het plein de Roode Steen bij het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen af. Bij een demonstratie op een andere plek in de stad tegen het beeld moest de politie in actie komen toen betogers zich verzetten. De betoging werd voortijdig afgebroken. Foto: ANP / Robin Utrecht.

Relschoppers

Een groep van ongeveer honderd jongeren verliet de demonstratie en trok naar de binnenstad. De gemeente vermoedt dat deze groep niet betrokken was bij de demonstratie, maar doelbewust naar Hoorn was gekomen om te rellen. Zij gooiden stenen naar politiepaarden en smeten met tuinmeubilair.

De ME werd ingezet om de relschoppers terug te dringen. Vervolgens ging een andere groep van honderd tot tweehonderd jongeren bij het station zich met de situatie bemoeien. Ook deze groep keerde zich tegen de politie en verstoorde de openbare orde. Deze groep bewoog zich vervolgens ook richting de Roode Steen. Hierop is de ME naar de Roode Steen gegaan. Op basis van een noodbevel gaf Nieuwenburg opdracht het plein en de binnenstad te ontruimen en de horeca te sluiten. Rond middernacht keerde de rust terug.

Lees ook: 12 arrestaties na betogingen bij standbeeld J.P. Coen in Hoorn

Reageer op artikel:
Burgemeester Hoorn: ‘Relschoppers hebben demonstratie misbruikt’
Sluiten