Metro
Metro Binnenland 4 jun 2020 / 16:31 uur

Hoogoplopende app-fittie Grapperhaus en Halsema openbaar

Uit een door het ministerie vrijgegeven app-conversatie tussen minister Grapperhaus en burgemeester Halsema blijkt dat de gemoederen hoog opliepen maandagavond.

Was het een aanvankelijke miscommunicatie of niet? En misschien was even bellen wel wat handiger geweest? Het gesprek in leestekens (zonder emoji’s) tussen ‘Apperhaus’ en Halsema liep in elk geval niet bepaald lekker.

In de kou

Zo voelt Halsema zich „in de kou gezet” door de minister, omdat ze van hem geen steun kreeg toen ze zich later op de avond moest verdedigen tegen massale kritiek. Het verwijt staat te lezen in de conversatie die is vrijgegeven door het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dit gebeurde na aandringen van de Tweede Kamer.

Groet Ferd

Om 17.02 uur, toen de Dam volstroomde met veel meer betogers dan verwacht, appte de burgemeester de minister. „Ha Ferd, de demonstratie op de dam trekt veel meer mensen dan door de organisatie geraamd. Er staan er nu al bijna 1000 en (lang) niet iedereen houdt 1,5 meter afstand. Wij voeren wel crowd controlemaatregelen uit bij de toegang tot de dam maar gaan de demonstratie niet op die grond ontbinden. Daarvoor zijn de emoties te groot en wij willen dat het vriendelijk verloopt en politie niet (behalve als het uit de hand loopt) tegenover demonstranten komt te staan. Mensen zijn ook zelf verantwoordelijk. Dat je het weet. Femke.”

Grapperhaus appte: „Geheel met je eens. Na afloop maar evalueren mbt dit soort organisatoren. Groet, Ferd.”

Halsema zag dit als steun voor haar keuze om de demonstratie niet te laten opbreken. Inmiddels uitte De Telegraaf al flinke kritiek. Halsema appte daarom om 19.08 uur: „Telegraaf gaat helemaal los. Ik wil naar buiten brengen dat dit een driehoeksbeslissing is geweest na ruggespraak met jou. Femke.”

Maar dat zag Grapperhaus niet zitten. „Er is geen ruggespraak geweest over de besluitvorming rondom deze demo, dat is ook geheel jullie afweging als driehoek. Maar zoals ik eerder zei, dat jullie nu besloten hebben om niet in deze demo te gaan handhaven op anderhalve meter begrijp ik gezien mogelijke escalatie. Ik blijf wel zorg hebben over mogelijke onrust of plundering.”

Steun gezocht

Halsema zoekt weer naar steun: „Er is alleen ruggespraak geweest over het niet kunnen handhaven van de 1,5.”  Waarop Grapperhaus die lijkt te geven met „Mooi! Komt goed.”

Maar dan draait de wind. Om 19.26 uur appt de minister, die zich waarschijnlijk bedenkt dat Halsema de appjes als steun heeft opgevat om niet in te grijpen, naar de burgemeester van Amsterdam. „Die 1,5 meter niet handhaven is jullie beslissing, maar zoals ik al zei: die begrijp ik wel.”

Halsema snapt het niet meer en reageert met: „Wat is dit nou?”

De minister stuurt daarna een lang antwoord dat hij begrip heeft voor haar beslissingen, maar ook: „Ik ben verbaasd over hoe zich dit ontvouwt aan jouw kant.”

Geen steun

Hij zegt in een uitgebreid appje nog maar een keer dat het een beslissing van de politie, het Openbaar Ministerie en de burgemeester was om niet in te grijpen. En dat hij „direct heeft gereageerd” dat hij daarvoor geen steun had uitgesproken.

Ook schrijft hij: „Ik zie nu achteraf dat jij op AT5 hebt verklaard dat de demonstratie niet ontbonden mocht worden vanwege het belang van het onderwerp. Daarover verschillen wij dus wezenlijk van mening. Maar die achtergrond van de beslissing is helemaal niet door jou bij mij gemeld. Groet Ferd’.

„Deze wilde je vastleggen voor de wob. Je had ook gewoon de ingewikkeldheid van de situatie kunnen uitleggen ipv mij in de kou te zetten”, reageert Halsema.

Ze begrijpt goed dat „rechts Nederland een gouden kans ziet”, schrijft ze nog. „ Maar soms moet je ook voor je lokale bestuurders gaan staan. Zo’n demonstratie vindt nu eenmaal niet plaats in Wijk bij Duurstede. Ik had graag gezien dat je me niet in de kou had gezet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoogoplopende app-fittie Grapperhaus en Halsema openbaar
Sluiten