Metro
Metro Binnenland 6 jun 2020 / 10:29 uur

Helft jongeren voelt zich niet gehoord over corona-aanpak

De helft van de jongeren vinden dat ze niet goed gehoord worden in de coronacrisis. ‘De oudere generaties nemen de besluiten, wij draaien op voor de rekening’, zo zeggen ze.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. De helft (52 procent) van de ondervraagde jongeren van 16 tot en met 24 jaar vindt dat er onvoldoende wordt geluisterd naar hun generatie bij de aanpak van de coronacrisis. In de leeftijd 25-34 jaar voelt vier op de tien (38 procent) zich niet gehoord.

Opdraaien voor de kosten

De jongeren geven aan dat ze het gevoel hebben dat oudere generaties op dit moment de besluiten nemen, terwijl zij straks opdraaien voor de rekening van de coronacrisis. Ze willen dat de politiek zich meer inzet voor de kwesties die ook al voor de uitbraak van het coronavirus speelden bij jongeren, studenten en starters.

Zo zegt iemand: „De gevolgen van de coronamaatregelen komen bovenop de problemen waar onze generatie toch al mee te maken heeft: hoge studieschulden, ongewenste flexcontracten en een onmogelijke woningmarkt. Dat is geen goede startpositie als straks de economische klap komt.”

Goed nieuws is wel dat donderdag uit de JOB-monitor bleek dat mbo-studenten zich steeds vaker gehoord voelen door hun school.

Rutte: ‘Kom met ideeën’

Half mei riep premier Mark Rutte tijdens een persconferentie jongeren tot 18 jaar op mee te denken over de corona-aanpak. „We vinden het belangrijk dat jullie mee gaan denken en praten. Jullie ideeën en creativiteit zijn hard nodig. We dagen jullie jullie uit, dus lever jullie ideeën in”, zei hij toen.

Woensdag ging hij in gesprek met tien jongeren op het Catshuis. De jongeren die hij sprak „hadden de meest slimme, praktische en creatieve manieren gevonden om om te gaan met de veranderingen door corona”, schreef Rutte na afloop op Instagram. „Van een plan over hoe je met elkaar op anderhalve meter kan feesten tot ideeën over hoe eenzame ouderen geholpen kunnen worden met beeldbellen.”

Op deze foto zie je Premier Mark Rutte die jongeren op het Catshuis ontvangt voor een informeel gesprek over hoe zij de afgelopen periode ervaren hebben tijdens de coronacrisis.

„Alle kinderen en jongeren in Nederland: ga zo door en laat je stem horen”, besluit hij zijn post. „Op school, in de wijk, bij de sportclub. En tegen ouders, leraren, sportcoaches, maar ook tegen lokale politici zeg ik: luister naar hen. We moeten dit samen doen, met jong en oud.”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Helft jongeren voelt zich niet gehoord over corona-aanpak
Sluiten