Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 1 jun 2020 / 16:41 uur

Gemoedelijke heropening van horeca in grote steden

Hoera, het kan eindelijk weer! Na ruim twee maanden zonder horecabezoek, kunnen we vandaag eindelijk weer naar onze favoriete kroegen, café’s en restaurants. En laat het nou ook nog eens terrasweer zijn.

Wie een drankje op het terras wil drinken, kan dat met een gerust hart doen. De sfeer op de heropende terrassen en in de café’s is rustig en gemoedelijk, aldus de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Breda, Venlo en Roermond.

Rustig en gemoedelijk in Randstad

In Amsterdam lopen de terrassen behoorlijk vol, maar de sfeer is volgens een woordvoerder van de gemeente gemoedelijk. In Rotterdam is het erg druk, maar goed te controleren, zegt een woordvoerder van de gemeente. Wel werd de populaire Witte de Withstraat afgesloten voor auto’s. Bij de Neude in Utrecht staat een rij voor de terrassen, zegt een woordvoerder van de gemeente Utrecht. Verder is het in de Domstad redelijk rustig, er zijn nog plekken vrij op de terrassen.

Geen handhaving in Breda

De Grote Markt en de Havermarkt in Breda zijn druk, het zijn dan ook populaire plekken in de Noord-Brabantse stad. De 1,5 meter afstand wordt goed nageleefd en de sfeer is gezellig, zegt een woordvoerder van de gemeente. De gemeente handhaaft echter niet, dat is de verantwoordelijkheid van horecaondernemers zelf. Rond 15.00 uur was afhankelijk van de locatie 70 tot 90 procent van de terrassen bezet.

Ook in Venlo en Roermond is het erg druk op de terrassen. In Venlo zitten de terrasjes aan de Markt vol, maar de mensen houden zich aan de richtlijnen.

Genoeg mensen in Scheveningen

De strandpaviljoens worden goed bezocht, maar „de verwachte toestroom in massale aantallen is uitgebleven”, zegt Bas de Jong van Strand Nederland. „Vooral in Scheveningen, Hoek van Holland en Bergen is het erg druk.” De politie roept mensen op om niet meer naar Scheveningen te komen, omdat er al genoeg mensen zijn, zegt een woordvoerder van de gemeente Den Haag.

Volgens ondernemer Laurens Meyer is de sfeer in de horeca „fantastisch en gezellig”. De ondernemer heeft vijftig café’s verspreid door het land. „In Nijmegen en Groningen is het superdruk. In Breda is bijna geen stoel meer te krijgen”, zegt Meyer.

Zo ziet dat eruit

De redactie van Metro mag dan binnen aan het zwoegen zijn, het weerhield ons er niet van op zoek te gaan naar hoe de terrassen er nu eigenlijk uitziet. Op social media wordt een hoop gedeeld, #1juno was zelfs trending.

We vroegen jullie ook hoe het eerste terrasbezoek eruit ziet. De een is toch wel gehecht geraakt aan de eigen achtertuin, de ander staat te springen om weer het terras op te kunnen. Zoals Claudia Zwiers. “Jaaaaaaaaaa eindelijk weer naar de kerk mogen @jopenkerk_haarlem“, schrijft ze.

Nees de Bondt houdt het in Beverwijk nog even bij een kop koffie in de zon. “Heerlijk genieten van een cappuccino op het terras in winkelstraat (Breestraat) van Beverwijk met een licht zonnetje. #staystrong”.

We mogen weer! Gisteravond misschien al iets te hard gevierd dat we weer t terras op mogen… #versoepeling #corona #weizen @rockcitybrewing

A post shared by Klaas Prins (@prins_klaas) on