Metro
Metro Binnenland 2 jun 2020 / 07:20 uur

Deuren middelbare scholen gaan vandaag weer open

Zelfs de grootste schoolhaters zullen toch wel weer een beetje blij zijn dat het normale schoolleven, zij het met een aantal belangrijke aanpassingen, weer verder gaat. Vandaag gaan de middelbare schooldeuren weer open en zal de schoolbel (of -zoemer) weer klinken.

Middelbare scholen openen weer hun deuren voor grotere groepen leerlingen. De scholen waren sinds half maart gesloten voor veruit de meeste scholieren. De afgelopen weken hebben scholen allerlei manieren bedacht om aan de maatregelen te kunnen voldoen, waaronder looprichtingen op de vloeren en de tafels 1,5 meter uit elkaar. Ook zullen leerlingen minder vaak wisselen van lokaal.

Open vlak voor zomervakantie

De laatste weken voor de zomervakantie mogen de leerlingen weer hun schoolgebouw in, maar niet met zijn allen tegelijk. En ze moeten uit voorzorg anderhalve meter afstand houden van elkaar. Ook het personeel is daartoe verplicht.

Het kabinet zag de schoolsluiting aanvankelijk niet zitten, maar ging overstag na druk vanuit de maatschappij. Onder anderen medisch specialisten pleitten in maart voor de sluiting. Dat vonden ze nodig om de verspreiding van het coronavirus te verminderen.

Minder vatbaar

In de tussentijd is het aantal besmettingen sterk verminderd. Ook blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat jongeren veel minder vatbaar zijn voor het coronavirus dan ouderen.

Omdat iedereen afstand moet houden, schat sectororganisatie VO-Raad dat slechts een derde tot een kwart van de scholieren tegelijk naar school kan komen. De rest krijgt net als de afgelopen weken onderwijs op afstand.

Leerlingen en medewerkers met milde klachten moeten thuisblijven. Wie door een andere aandoening een verhoogd risico loopt op een ernstig ziekteverloop, wordt aangeraden vanuit huis te blijven werken. Ook medewerkers met gezinsleden uit een medische risicogroep hoeven niet per se naar school te komen. Leeftijd speelt niet zozeer een rol: volgens de RIVM-richtlijnen horen mensen pas vanaf 70 jaar bij de risicogroep.

Openbaar vervoer

Leerlingen moeten zoveel mogelijk naar school lopen, fietsen of een lift regelen van hun ouders of anderen. Zeker als ze binnen een straal van 8 kilometer wonen is het niet de bedoeling dat ze met het openbaar vervoer gaan, maar uitzonderingen zijn in overleg wel mogelijk. Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB vraagt scholieren die wel met het ov moeten reizen dit te doen tussen 09.30 en 14.30 uur. Hierover is overleg met de scholen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deuren middelbare scholen gaan vandaag weer open
Sluiten