Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 7 mei 2020 / 17:29 uur

Middelbare scholieren gespreid naar school

Als de middelbare scholen begin juni weer opengaan, dan moeten de middelbare scholieren verspreid naar school. 

Dat staat in een gezamenlijk protocol van onderwijsorganisaties, waaronder de VO-Raad en de onderwijsbonden. Dat meldt de VO-Raad na berichtgeving door de NOS.

Volgens het protocol moeten de scholieren 1,5 meter afstand houden van elkaar en docenten. Het advies is om werkplekken dicht tegen de muren te plaatsen. Voor de meeste scholen betekenen de nieuwe maatregelen dat slechts een derde tot een kwart van de leerlingen tegelijkertijd op school kan zijn.

Niet wisselen van lokaal

Er geldt geen maximale groepsgrootte; die wordt bepaald door de ruimte in het schoolgebouw. Om contact met andere leerlingen zoveel mogelijk te beperken wordt geadviseerd, waar mogelijk, gebruik te maken van vaste groepssamenstellingen.

Ook adviseert het protocol dat leerlingen zoveel mogelijk in hetzelfde lokaal blijven en docenten wisselen van lokaal. Door de hele school staan desinfectiemiddelen. De kantines blijven dicht en de lunch moet worden genuttigd in het lokaal.

Protocol

In het protocol wordt onderscheid gemaakt tussen voorschriften en adviezen. Een van de voorschriften is bijvoorbeeld dat de leerlingen bij aankomst op school direct naar binnen gaan en niet wachten op het schoolplein.

Een definitief besluit over het openen van de middelbare scholen volgt uiterlijk op 20 mei. De VO-raad benadrukt dat het gaat om een ‘voorlopig protocol’. Op basis van nieuwe inzichten en adviezen van het Outbreak Management Team kan het protocol nog worden aangepast.

Basisscholen hoeven minder maatregelen te treffen als kinderen vanaf maandag zo veel mogelijk zelfstandig lopend of op de fiets naar school komen. Op 21 april maakte het kabinet de heropening van de scholen bekend. Richtlijnen bij de heropening zijn dat slechts de helft van de leerlingen tegelijk naar school gaat en dat ouders zich niet meer in de school of op het schoolplein bevinden. Verder is het de bedoeling dat een kind door maximaal één volwassene wordt gebracht en gehaald.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Middelbare scholieren gespreid naar school
Sluiten