Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 2 jun 2020 / 21:13 uur

Boa’s handhaven woensdag niet in vier grote steden

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) handhaven morgen niet in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

De boa’s delen de hele woensdag geen boetes uit, maar zullen alleen waarschuwen. Dat hebben de vakbonden Nederlandse Boa Bond en BOA ACP laten weten. De actie is een waarschuwing aan het adres van minister Ferd Grapperhaus (Justitie) met wie de bonden donderdag een gesprek hebben, zeggen ze.

Meer boa’s sluiten (met zwaailichten) aan

De boa’s van Velsen, Beverwijk, Heemskerk en Oostzaan sluiten zich aan bij de acties. Zij gaan in optocht met zwaailichten van stadhuis naar stadhuis. De boa’s zouden aanvankelijk op eerste pinksterdag actie voeren.

Aanleiding voor de acties is de ernstige mishandeling van een boa op Hemelvaartsdag in IJmuiden. De boa’s willen daarom worden uitgerust met beschermingsmiddelen zoals een wapenstok en/of pepperspray. Grapperhaus vindt dat alleen de politie geweld mag gebruiken.

Debat in Tweede Kamer

„We wilden eerder actie voeren, maar nu zit de actie vlak voor het gesprek met Grapperhaus omdat we een signaal willen afgeven”, zegt voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse Boa Bond. „Maandag 8 juni debatteert de Tweede Kamer ook over verdedigingsmiddelen voor boa’s.”

In Rotterdam werden de vorige maand ook al drie dagen geen boetes door boa’s uitgedeeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Boa’s handhaven woensdag niet in vier grote steden
Sluiten