Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 18 mei 2020 / 10:15 uur

Boa’s delen drie dagen geen boetes uit in Rotterdam

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in Rotterdam zullen vanaf aankomende donderdag drie dagen lang geen boetes meer uitdelen. Op die manier voeren ze actie omdat ze een wapenstok en pepperspray in hun uitrusting willen.

„Vanaf donderdag ligt de nadruk voor drie dagen lang alleen op het houden van toezicht in plaats van op handhaven. We schrijven geen bonnen meer uit”, zegt Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse Boa Bond (NBB). „De boa’s houden afstand tot burgers, vermijden risico’s en schakelen bij overtredingen de politie in.”

Toenemende agressie

De vakbonden voor boa’s willen dat de opsporingsambtenaren worden uitgerust met een wapenstok en pepperspray om zich te kunnen beschermen tegen de toenemende agressie. Boa’s krijgen volgens de bonden steeds vaker te maken met geweld, helemaal nu ze vanwege de coronamaatregelen vaker moet optreden.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vindt dat boa’s de politie moeten ondersteunen, niet vervangen. Hij is daarom tegen de uitbreiding van hun bewapening met een wapenstok en pepperspray. Wethouder handhaving Bert Wijbenga heeft in overleg met de bonden toegezegd een aantal alternatieven te onderzoeken, zoals een politiehond en vaker in koppels op pad gaan met de politie.

De vakbondsleden verwierpen deze voorstellen vorige week en willen nu actievoeren. De woordvoerder van de wethouder liet weten het overleg van burgemeester, politie en justitie over de kwestie deze week af te wachten.

Coronamaatregelen

Boa’s vragen al langer om bewapening, maar stuiten telkens op verzet. Tegelijk met de aankondiging van de coronamaatregelen, vroegen boa’s minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om snel de toezegging te doen dat ze de beschikking krijgen over verdedigingsmiddelen. „Je gaat de komende tijd niet de leukste gesprekken krijgen op straat. We zijn met de minister al een tijdje in gesprek. We gaan er nogmaals met klem op wijzen dat we onszelf goed willen kunnen verdedigen”, zei vakbond-voorzitter Richard Gerrits.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Boa’s delen drie dagen geen boetes uit in Rotterdam
Sluiten