Metro
Metro Binnenland 14 jun 2020 / 15:34 uur

Barbie-maker gaat meer zwarte en andere niet-witte vrouwen eren

Barbie-maker Mattel wil meer zwarte vrouwen eren. Het bedrijf belooft dat meer dan de helft van de speciale edities van de poppen, zogeheten Barbie Role Models, zwarte en andere niet-witte vrouwen zullen voorstellen.

Het afgelopen jaar was dat al het geval toen onder meer zangeres Ella Fitzgerald en burgerrechtenactiviste Rosa Parks werden geëerd met een pop.

Droomgat dichten

Mattel zegt dat uit onderzoek blijkt dat meisjes vanaf de leeftijd van 5 jaar al niet meer geloven dat ze alles kunnen worden. Voor zwarte meisjes geldt dat nog sterker. Het bedrijf zegt daarom nog meer zijn best te willen doen om dat ‘droomgat’ te helpen dichten.

Een op de vijf Barbie-poppen die Mattel maakt is zwart. Het bedrijf wil dat die diversiteit ook in alle winkels die Barbies verkopen te zien is. Daarnaast krijgen zwarte medewerkers bij Mattel een grotere stem en is het bedrijf van plan om een betere afspiegeling van de diversiteit in de maatschappij te worden. Ook krijgen zwarte Barbie-poppen een prominentere rol in de reclames van het merk.

Black Lives Matter

Deze beslissing lijkt een logische reactie te zijn op de Black Lives Matter-beweging. Deze beweging is recent opgelaaid toen de zwarte Amerikaan George Floyd om het leven kwam door politiegeweld. Wereldwijd wordt er gedemonstreerd.

Verder betuigen ook veel bedrijven en organisaties steun aan de Black Lives Matter-beweging. Zo hebben onder andere streamingdiensten als Netflix en HBO inmiddels aangegeven de beweging te steunen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Barbie-maker gaat meer zwarte en andere niet-witte vrouwen eren
Sluiten