Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 5 jun 2020 / 12:25 uur

‘Anderhalve meter afstand houden is moeilijk in de horeca’

Anderhalve meter afstand houden tussen bediening en gasten in de horeca is een hele uitdaging.

Dat maakt FNV Horeca op uit het eerste twintigtal meldingen dat de bond binnenkreeg op zijn horeca-meldpunt. Horecamedewerkers kunnen daar hun ervaringen en klachten over hun werkomstandigheden delen.

Overheid moet wat duidelijker zijn

„Er heerst nog veel onduidelijkheid bij medewerkers of zij ook van elkaar anderhalve meter afstand moeten houden”, zegt een woordvoerder van FNV Horeca. „We willen via deze meldingen de overheid vragen duidelijker te maken wat wel en niet mag, zodat er geen onrust ontstaat onder medewerkers. Wij kunnen niet goed voorlichten als niemand precies weet hoe het in elkaar steekt.”

Op 1 juni, Tweede Pinksterdag, mocht de horeca in ons land weer open. Dat ging er op die dag op een gemoedelijke manier aan toe.

Een foto van koning Willem-Alexander die een kijkje neemt bij horeca in Apeldoorn
Koning Willem-Alexander praatte deze week, keurig op anderhalve meter, met een horeca-ondernemer met een terras in Apeldoorn. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Ook het erop toezien dat gasten onderling anderhalve meter afstand houden, blijkt lastig. „Sommige gasten laten merken dat ze geen zin hebben om afstand te houden en zeggen dan maar dat ze uit hetzelfde huishouden komen. Als horecamedewerker kun je niet veel meer doen de gasten op hun blauwe ogen geloven”, aldus de woordvoerder.

Op 1 juli van dertig naar honderd gasten

FNV Horeca gaat de meldingen nog een week monitoren en wil met een aanvullend onderzoek meer informatie boven tafel krijgen. De bond hoopt dat met behulp van het meldpunt bevindingen worden meegenomen in de besluitvorming over de situatie vanaf 1 juli, wanneer in de horeca het maximale gastenaantal verhoogd wordt van dertig naar honderd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Anderhalve meter afstand houden is moeilijk in de horeca’
Sluiten