Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 17 jun 2020
Leestijd: 1 minuut

Amsterdams beeld van Gandhi met rode verf beklad: ‘racist’

Het standbeeld van Mahatma Gandhi op de Churchill-laan in Amsterdam is met rode verf beklad.

Op de sokkel staat ‘racist’ en ‘1312’ gekalkt. De cijfers staan voor de letters ACAB, ‘all cops are bastards’.

Onderzoek Gandhi-beeld

De politie gaat de bekladding onderzoeken en vraagt iedereen die iets heeft zien gebeuren om zich te melden. Volgens een woordvoerster gaat de gemeentelijke dienst Stadswerken het beeld schoonmaken. Uit welke hoek de bekladding komt kan ze niet zeggen.

https://twitter.com/cyclingsultan/status/1273255579809714176

‘Beeldenstorm’

De afgelopen tijd zijn op verschillende plaatsen beelden en panden beklad die verwijzen naar het koloniale verleden van Nederland, waaronder het Tropenmuseum in Amsterdam en het beeld van Piet Hein in Rotterdam. Het zijn antiracistische uitingen die volgen op de gewelddadige dood van de Amerikaan George Floyd door toedoen van een witte politieman.

De Indiase politicus Gandhi was bekend als voorvechter van mensenrechten en geweldloosheid. Maar in zijn twintiger jaren, die hij doorbracht in Zuid-Afrika, noemde hij zwarte mensen nog „lastig, heel vies en ze leven als beesten” en vond hij dat de witte mensen het „dominante ras” vormden. Later zwoer hij die denkbeelden af.

Wereldwijd

Vorige week werd in de VS nog het beeld van ontdekkingsreiziger Columbus in brand gestoken en onthoofd.

In Groot-Brittanië trokken demonstranten het bronzen standbeeld van de lokale ‘held’ Edward Colston (een slavenhandelaar) van zijn sokkel en lieten het te water bij de haven. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.