Loren Snel
Loren Snel Binnenland 30 mei 2020 / 21:39 uur

Toneelgroep Oostpool zegt ‘directeur niet schuldig aan seksuele intimidatie’

De artistiek directeur van Toneelgroep Oostpool, Marcus Azzini, heeft zich niet schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Dat meldt de raad van toezicht.

Dit nieuws komt twee maanden nadat Trouw bekend maakte dat het gezelschap meldingen hadden binnengekregen van vier oud-medewerkers en stagiaires. Destijds maakte Oostpool niet direct bekend over welke medewerker zij hadden geklaagd. Later bleek dat het artistiek directeur Marcus Azzini betrof.

Toneelgroep Oostpool schakelde een extern onderzoeksbureau in

Toneelgroep Oostpool schakelde eind maart een extern onderzoeksbureau in. Het onderzoek heeft uitgewezen dat er geen machtsmisbruik of seksuele intimidatie heeft plaatsgevonden, zo meldt de raad van toezicht.

De zaken zouden zich hebben afgespeeld tussen 2011 en 2015. Maar het bureau Bezemer & Schubad concludeert na gesprekken met Azzini en de melders dat van machtsmisbruik of seksuele intimidatie geen sprake is geweest. Wel doet het bureau aanbevelingen voor een veiligere en professionelere cultuur.

‘Ik gaf aanleiding voor meldingen’

„Ik wil mij niet verschuilen achter de conclusies van het rapport,” reageert Azzini in een verklaring op de website van Oostpool. „Want los van wat mijn intenties zijn geweest, mijn gedrag heeft wél aanleiding gegeven voor deze meldingen. En dat spijt me. Om die reden heb ik ook steeds het onderzoek ondersteund en ook alle medewerking verleend” aldus Azzini.

Voorzitter van de raad van toezicht, Karen Verkerk, pleit voor transparantie. Ze meldt dat de artistiek directeur is aangesproken. „Op de personele verantwoordelijkheden die samenhangen met zijn functie en positie. Het onderzoek heeft geen misstanden aangetoond, maar bij alle betrokkenen is een grote behoefte om zo transparant mogelijk om te gaan met deze situatie. Dat Marcus naar voren stapt, geeft daar blijk van.”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Toneelgroep Oostpool zegt ‘directeur niet schuldig aan seksuele intimidatie’
Sluiten