Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 30 mei 2020 / 12:54 uur

Politie houdt 37 tegenstanders van lockdown aan in Den Haag

De politie heeft in Den Haag in de buurt van het Centraal Station 37 betogers tegen de coronamaatregelen aangehouden. Dat heeft de politie gemeld. De tegenstanders van de lockdown werden met een bus afgevoerd. Getuigen repten eerder van ruim 20 opgepakte demonstranten.

De politie had de actievoerders gezegd dat ze uit elkaar moesten gaan, maar ze bleven in groepen hangen in de buurt van Den Haag CS. Een van de groepen werd door de politie ingesloten en daarna aangehouden. Elders in Den Haag hield de politie twee actievoerders aan.

Een grote groep omstanders van een betoging op de Koekamp in Den Haag verspreidde zich nadat een van de organisatoren daartoe had opgeroepen. Dit gebeurde nadat burgemeester Johan Remkes van Den Haag de politie had opgedragen omstanders te verwijderen als die zich niet aan de aanwijzingen zouden houden.

Hooguit dertig tegenstanders van lockdown aanwezig

De gemeente Den Haag had de organisatoren van betogingen tegen de coronamaatregelen enkele dagen geleden gewaarschuwd om de regels rond protesten niet te omzeilen. Bij een demonstratie mogen hooguit dertig mensen aanwezig zijn en die moeten minstens 1,5 meter afstand van elkaar houden.

Groepen mensen zijn zaterdag bijeengekomen op meerdere plekken in Den Haag om te betogen. Ook op Plein 1813 staan demonstranten. Ze zijn niet alleen tegen het coronabeleid van het kabinet, maar ook tegen de ontwikkeling van 5G-netwerken en tegen het kabinet als geheel.

Waarschuwing voor lockdown tegenstanders

De gemeente Den Haag heeft de organisatoren enkele dagen geleden gewaarschuwd om de regels rond protesten niet te omzeilen. Bij een demonstratie mogen hooguit dertig mensen aanwezig zijn en moet men minstens 1,5 meter afstand van elkaar houden. Bij de Koekamp is een vak afgezet. Dit vak heeft plaats voor dertig mensen. Daaromheen staan tientallen andere mensen, die volgens een woordvoerder geen demonstranten zijn maar ‘sympathisanten’.

Kleine protesten

Volgens de gemeente wilden de demonstranten zaterdag veel kleine protesten gelijktijdig en naast elkaar houden, maar „aanmeldingen van 50 demonstraties met 30 deelnemers en van 100 demonstraties met 20 deelnemers voor aanstaande zaterdag worden niet toegestaan”, aldus de gemeente.

Vorig weekend protesteerden er ook al mensen tegen de coronamaatregelen. In Eindhoven werd toen door de politie een man opgepakt die zich vermoedelijk schuldig maakte aan opruiend gedrag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Politie houdt 37 tegenstanders van lockdown aan in Den Haag
Sluiten