Loren Snel
Loren Snel Binnenland 23 mei 2020

Politie pakt ‘opruier’ op van anti-lockdowndemonstratie

Niet iedereen in Nederland legt zich neer bij de coronamaatregelen. In Eindhoven heeft de politie zaterdagmiddag een demonstrant opgepakt voorafgaand aan een anti-lockdowndemonstratie.

Dit gebeurde zaterdagochtend voorafgaand aan de demonstratie al in Limburg op last van het Openbaar Ministerie. De politie verdenkt de man van opruiend gedrag.

60 man aanwezig bij demonstratie tegen corona-lockdown

Op het 18 septemberplein in Eindhoven demonstreren zaterdagmiddag zo’n zestig mensen tegen de coronaregels. Ze hadden vergunning voor een demonstratie van maximaal dertig mensen. Dat aantal werd niet lang na 12.00 uur al overschreden. De actievoerders van de groep ‘Demonstratie van het Volk’ eisen behoud van grondrechten en vrijheid. Deze wordt hen nu systematisch afgenomen, menen de demonstranten.

De demonstratie tegen coronamaatregelen in Eindhoven verliep rustig.
De demonstratie tegen coronamaatregelen in Eindhoven verliep rustig. Foto: ANP

Demonstratie verloopt rustig, politie hoeft niet in te grijpen

De demonstratie verloopt rustig. Via beelden op social media platformen als Instagram en Twitter is te zien dat het een kleine demonstratie is. De politie is aanwezig, maar heeft nog niet ingegrepen. Het plein maakt deel uit van het winkelcentrum van Eindhoven. Hier is het op zaterdagmiddag vaak erg druk.

De actievoerders zijn het niet eens met de coronaregels en willen onder meer opheffing van de anderhalvemeterregel. De deelnemers komen vooral uit Brabant en Limburg. Enkele van hen omhelsden elkaar en maakten een dansje met elkaar. Ook gaven sommigen elkaar een hand als begroeting.

De demonstratie is een opmaat naar een grotere manifestatie tegen de lockdown op 30 mei in Den Haag.

Eerder in mei kwamen in Berlijn duizenden op de been in een demonstratie tegen coronamaatregelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Politie pakt ‘opruier’ op van anti-lockdowndemonstratie
Sluiten