Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 25 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Ouderen vinden het (te) druk in supermarkt en winkelstraat

Bijna de helft van de ouderen vindt het drukker geworden nu de coronamaatregelen worden versoepeld.

Vier op de tien ouderen vinden het lastig om anderhalve meter afstand te houden, met name in de supermarkt en in de winkelstraat. Dat blijkt uit een peiling van de onafhankelijke ouderenbond ANBO onder 5500 ouderen. Ondanks het advies van het RIVM om bezoek te beperken, ontvangt bijna 60 procent van de ouderen weer bezoek bij hen thuis en wil bijna de helft van de ouderen die voorheen op hun kleinkinderen paste, dat weer gaan doen.

Uit de peiling blijkt dat 41 procent het alweer erg druk vindt in de supermarkt; zo druk dat het niet (goed) lukt om 1,5 meter afstand te houden. Ook in de winkelstraten ervaren ouderen het als erg druk (36 procent). Ruim tweederde van de ouderen geeft aan dat het wel lukt om anderhalve meter afstand te houden als ze buiten wandelen of fietsen. Overigens vinden niet alleen ouderen het afstand houden steeds lastiger worden.

ouderen drukte

(Blauw = het lukt helemaal niet om 1,5 meter afstand te houden, grijs = het lukt niet om afstand te houden, groen = het lukt best goed om afstand te houden en roze = het lukt heel goed om 1,5 meter afstand te houden)

Bezoek ontvangen en zelf op bezoek gaan

Ruim 46 procent van alle ouderen geeft aan weer op bezoek te gaan bij anderen; 36 procent doet dat nog niet en 17,5 procent twijfelt daar nog over. Bijna 60 procent van de respondenten ontvangt weer bezoek bij hen thuis, 30 procent krijgt nog geen bezoek en één op de tien ouderen twijfelt of zij bezoekers thuis kunnen en willen ontvangen.

Wel of niet oppassen op kleinkinderen

Liane den Haan van ANBO: „Op onze speciale telefoonlijn krijgen we veel vragen van mensen of ze wel of niet op kunnen passen op hun kleinkinderen. Wij geven aan dat mensen daar uiteraard hun eigen afweging in moeten maken. Oppassen op jonge kleinkinderen is natuurlijk iets anders dan op pubers. En als kleinkinderen ziek of snotterig zijn, adviseren we om niet op te passen.”

En die afweging maken ouderen ook: van de ouderen die voorheen op hun kleinkinderen pasten, geeft bijna de helft (48 procent) aan dat ze weer van plan zijn om dat te doen. Bijna 23 procent van de respondenten gaat dat niet doen en de rest (22 procent) twijfelt nog. De grootouders die weer gaan oppassen, geven als reden:

corona ouderen drukte

Activiteiten om de crisis door te komen

„We vroegen oudere mensen wat zij de afgelopen tijd gedaan hebben om de coronacrisis goed door te komen en het thuis een beetje leuk te houden”, zegt Den Haan. „Daar kwamen veel verschillende reacties op, maar een paar dingen kwamen duidelijk naar voren: heel veel ouderen zeggen dat ze nog nooit zoveel gelezen hebben als nu. Op nummer twee staat wandelen en fietsen en ook puzzelen, tuinieren, muziek maken en tv kijken worden vaak genoemd.

Bang om besmet te raken?

Van de respondenten geeft bijna de helft aan dat zij het risico klein achten dat ze besmet raken nu de coronamaatregelen worden versoepeld. Ruim 13 procent van de ouderen acht het risico op besmetting (heel) groot en 40 procent zegt het niet goed te kunnen inschatten.

Van alle ouderen geeft driekwart aan (nog) geen gebruik te maken van het openbaar vervoer of de regiotaxi; 12 procent doet dat wel en 14 procent twijfelt of ze dat op korte termijn gaan doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ouderen vinden het (te) druk in supermarkt en winkelstraat
Sluiten