Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 25 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Op vakantie naar Spanje kan in juli, geen quarantaine

Toeristen kunnen vakanties in Spanje boeken die na 30 juni worden gehouden. Of het zo wordt als in Benidorm op bovenstaande foto, is de vraag. En hoe het gaat met vliegen al helemaal.

Minister van Industrie, Handel en Toerisme, María Reyes Maroto, meldde maandag dat tegen 30 juni hoogstwaarschijnlijk de quarantaineverplichting is afgeschaft. Premier Pedro Sánchez had in het weekend al aangekondigd dat het land vanaf 1 juli weer open is voor buitenlandse toeristen. Momenteel geldt een quarantaineverplichting van twee weken voor buitenlandse reizigers die Spanje binnenkomen.

Behoefte aan inkomsten

Maar het land heeft dringend behoefte aan inkomsten en ongeveer 12 procent van het bruto binnenlands product dankt Spanje aan de enorme toerismesector. Die ligt als gevolg van de strenge coronamaatregelen plat en dringt aan op heropening. In 2018 bezochten circa 90 miljoen toeristen het land.

vakantie Spanje
Minister van Industrie, Handel en Toerisme María Reyes Maroto. Foto: EPA / How Hwee Young

Spaanse media meldden maandag dat de regering overlegt met landen waar veel toeristen vandaan komen. Ook is Madrid met de Europese Commissie in gesprek om het toerisme nieuw leven in te blazen. Spanje wil vooral afspraken maken over vliegreizen en over controlemaatregelen bij vertrek en aankomst. Het zou volgens minister van Financiën María Jesús Montero het gemakkelijkst zijn als de Schengenzone hier gezamenlijk een regeling voor treft.

Kritiek op beleid

De Franse minister van Milieu, Élizabeth Borne, had in het weekend scherpe kritiek op het Spaanse beleid en raadde Fransen af daar op vakantie te gaan. Ze vindt de Spaanse maatregelen tegenstrijdig. Ze zei dat Madrid wel mensen uitnodigt om te komen, maar ondertussen allerlei beperkingen invoert, vooral voor mensen die met het vliegtuig komen. Minister Reyes Maroto stelde de Fransen maandag in een vraaggesprek gerust en zei dat „heel snel beperkingen worden afgeschaft om het prachtige product dat toerisme in Spanje vertegenwoordigt, weer aantrekkelijk te maken”.

De Spaanse regering heeft recent nog een mondkapjesplicht ingevoerd op plekken waar je geen twee meter afstand kunt houden, zelfs voor kinderen. Maar die plicht vervalt automatisch bij het einde van de noodtoestand op 7 juni.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.