Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 25 mei 2020 / 10:37 uur

Alternatief voor begraven: doden oplossen in vloeistof

Het oplossen van doden in vloeistof, als alternatief voor begraven en cremeren, wordt misschien mogelijk.

De Gezondheidsraad meldt in een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken dat de nieuwe techniek, alkalische hydrolyse geheten, voldoet aan bepaalde voorwaarden om het toe te staan. De techniek zou in een ‘apparaat’ als hieronder worden uitgevoerd.

doden oplossen in vloeistof

Veilig, waardig en duurzaam

Volgens de raad zijn drie waarden doorslaggevend: veiligheid, waardigheid en duurzaamheid. „Bij veiligheid gaat het erom dat installaties deugdelijk zijn en dat er geen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Waardigheid behelst onder meer dat respectvol wordt omgegaan met het lichaam van de overledene, dat het wordt afgebroken op een manier die niet waarneembaar is voor het publiek en dat de overblijfselen niet worden vermengd of oneigenlijk gebruikt. Duurzaamheid houdt in dat een nieuwe techniek minder ruimte en eindige grondstoffen kost dan begraven of cremeren en minder schadelijke uitstoot veroorzaakt.”

Als de minister alkalische hydrolyse wil toestaan, moeten zaken als training en onderhoud nog wel nader worden bestudeerd. Over composteren, een ander alternatief, is op dit moment nog te weinig bekend om er een oordeel over te vellen, zegt de raad.

Metro bezocht eerder dit jaar een Uitvaart Pop-Up in Amsterdam. Daar konden belangstellenden trends en nieuwe ontwikkelingen op uitvaartgebied bekijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alternatief voor begraven: doden oplossen in vloeistof
Sluiten