Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 19 mei 2020 / 12:56 uur

Horeca baalt dat deuren ‘pas op 1 juni open mogen’

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) betreurt het dat de eet- en drinkgelegenheden pas op 1 juni open mogen en niet al hun deuren tijdens het pinksterweekend mogen openen.

Dat zegt een woordvoerder van de branchevereniging van de horeca. „Elke dag dat de sluiting langer duurt, is er een te veel”, stelt de vereniging. Premier Mark Rutte gaat dinsdagavond om 19.00 uur overigens op de maatregelen per 1 juni in. Dan wordt duidelijk of de deuren écht weer van het slot mogen.

Op een verantwoorde manier open

„Wij hadden aangegeven: laat ons voor het pinksterweekend opengaan. Dat is ook een manier van geleidelijk opbouwen. Met alle maatregelen is er geen reden waarom dat niet zou kunnen”, zegt een woordvoerder. KHN heeft er vertrouwen in dat de horecagelegenheden op een „verantwoorde manier” open kunnen gaan. „Horecaondernemers willen graag hun deuren weer openen en hun gasten verwelkomen.” Een deel van de Tweede Kamer was het eerder al met de horecabranche eens.

Tweede Pinksterdag, vanaf het middaguur

De voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s kwamen maandagavond bijeen om zich te buigen over de aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen. Zij adviseerden het kabinet dinsdagavond het advies over te nemen dat horeca niet eerder dan 1 juni opengaan en dan pas vanaf het middaguur. Premier Mark Rutte liet eerder doorschemeren dat het bespreekbaar is om mogelijk het hele pinksterweekend open te zijn, maar dit blijkt toch 1 juni te worden.

Het kabinet wil daarnaast niet dat de horeca op 1 juni vanaf middernacht opent, zoals bijvoorbeeld sommige kappers ook deden bij de opening op 11 mei. Dat moet voorkomen dat er in horecazaken allerlei feestjes of andere bijeenkomsten worden georganiseerd, meldden Haagse bronnen aan het ANP.

Creativiteit in de horeca vierde hoogtij

Ondanks bezorgdheid van veel ondernemers, blijken ook veel bedrijven creatief te zijn in deze coronatijd. Er wordt massaal bezorgd, afgehaald en online geborreld. Een restaurant-eigenaar uit Leiden zei eerder tegen Metro: „Ik hoor veel geluiden over wat er allemaal niet kan, maar je moet kijken wat je juist wel kunt doen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Horeca baalt dat deuren ‘pas op 1 juni open mogen’
Sluiten