Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 26 mei 2020
Leestijd: 1 minuut

Demonstranten bedenken trucjes, maar vallen door Haagse mand

Ook demonstranten moeten zich aan de coronaregels houden. Ze verzinnen trucs om toch met meer te kunnen demonstreren, maar vallen door de mand.

Meerdere groepen proberen de coronaregels rond demonstraties te omzeilen. Volgens de gemeente Den Haag doen de organisatoren alsof het gaat om veel kleine protesten die gelijktijdig en naast elkaar worden gehouden.

Creatief demonstreren

Alle ‘creatieve oplossingen’ ten spijt voor de demonstranten: dit is niet toegestaan. Vanwege het coronavirus mogen bij een protest maximaal dertig mensen aanwezig zijn. Ook moeten de deelnemers minstens 1,5 meter afstand van elkaar houden, zegt de gemeente.

Protest Den Haag

Voor komende zaterdag zijn tientallen demonstraties aangemeld in de hofstad. Het maximale aantal demonstranten kan volgens de gemeente „niet omzeild worden door vanuit dezelfde organisaties op dezelfde tijd en (bijna) dezelfde plaats meerdere demonstraties aan te melden. „Aanmeldingen van 50 demonstraties met 30 deelnemers en van 100 demonstraties met 20 deelnemers voor aanstaande zaterdag worden dan ook niet toegestaan.”

Tegen 5G en lockdown

Zo wil een groep zaterdag op en rond het Malieveld demonstreren tegen de uitrol van 5G. „Ze willen vijftig keer met dertig mensen naar de Koekamp. Ze hebben dat voor vijf verschillende momenten aangemeld, telkens vijf minuten later, en vijf meter verderop. Hetzelfde trucje, met vijftig keer dertig demonstranten, wilden ze op het Malieveld doen”, laat een woordvoerster van de gemeente weten. Ook is er een demonstratie van het Volk voor Vrijheid, voor ‘behoud grondwet en voor onze gezondheid.’

Gele Hesjes zijn er ook weer bij

Een andere groep, die zichzelf Gele Hesjes Verenigd noemt, wil zaterdag in de buurt van het Binnenhof demonstreren tegen het kabinetsbeleid rond het coronavirus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Demonstranten bedenken trucjes, maar vallen door Haagse mand
Sluiten