Kasper Hermans
Kasper Hermans Binnenland 15 sep 2018 / 09:09 uur

‘De sfeer is die van de Tweede Wereldoorlog’

Geschokt was een Amsterdamse door wat ze deze week over de grachten zag rijden. Nee, het gaat in dit verhaal niet om een bierfiets met kotsende Engelse toeristen. Het gaat om het studentendispuut Atomos dat met een oorlogsjeep door de straten ging.

Rookbommen

,,Ze rijden in de kennis­makingstijd van het Amsterdamsch Studenten Corps over de grachten en gooien rookbommen. De sfeer is die van de Tweede Wereldoorlog”, zo omschrijft de vrouw – die uit angst voor mogelijke represailles niet met haar naam in de krant wil – tegenover Het Parool. ,,Misschien willen ze Soldaat van Oranje nadoen.”

Ze is niet de enige die klaagt. Een andere buurvrouw stelt dat er antisemitische liederen werden gezongen door de groep en dat is nieuw. ,,Rijden met de jeep gebeurt al jaren. Ik heb van verschillende getuigen gehoord dat ze nu ook antisemitische liederen zongen."

,,Het is maar een grap, een spel. We voeren ‘oorlogje’ om nieuwe leden bij het dispuut te krijgen", vertelt een van de bewoners van het dispuuthuis. De aantijgingen over de antisemitische liedjes ontkent hij. ,,Ik ben zelf Joods, net als sommige andere bewoners in dit huis. Ik zing die liederen niet."

Plastic vissen

Toch stelt een van de omwonende andere rituelen voor. ,,Die jeep is zo kinderachtig en het likken van de brug wat nieuwe studenten moeten doen, is zo denigrerend. Laat ze het plastic uit de gracht vissen."

De politie heeft inmiddels ook de nodige klachten ontvangen, maar stelt er vooralsnog weinig mee te kunnen omdat het geen aangifte betreft. ,,Dus we kunnen er niet tegen optreden. We vinden het zingen van antisemitische liederen ongepast. We adviseren de buurt dit vast te leggen als het gebeurt."

Toeristen en Oost-Europeanen

Overigens stoort niet iedereen zich aan het tafereel. ,,Ik moest erom lachen toen ik ze zag rijden in die jeep. Amsterdam is ook een studentenstad. Dit hoort erbij. Racistische liedjes heb ik niet gehoord. Ik heb trouwens meer last van toeristen en Oost-Europeanen die in mijn bootje slapen."

Reageer op artikel:
‘De sfeer is die van de Tweede Wereldoorlog’
Sluiten