Binnenland 17 jul 2018 / 12:10 uur

Tatoeëren in verzorgingshuis

Een tattoo-shop ín een verzorgingshuis? Waarom niet, dacht Humanitas-medewerker en part time tatoeëerder Rebecca Leidelmeijer. Want tatoeages zijn heus niet alleen voorbehouden aan hipsters en millennials.

Geen 1 april grap

Na berichtgeving eind maart over een tattoo-shop bij de Rotterdamse zorgorganisatie Humanitas, waarvan velen dachten dat het een 1 april grap was, was het afgelopen vrijdag dan echt zover. Toen opende tattoo-shop Inktramuraal in het zorgcomplex Humanitas Akropolis aan de Achillesstraat 290 in Rotterdam.

De shop wordt gerund door werknemer Rebecca. Steeds vaker bemerkt zij dat een tatoeage niet alleen of helemaal niet wegens esthetische redenen wordt gezet.

Herinnering

Tatoeages hebben van oudsher een functie, betekenis of zijn onderdeel van een ritueel. Ook vandaag de dag wordt het zetten van een tatoeage regelmatig gebruikt ter afsluiting van of ter herinnering aan een gebeurtenis. Denk bijvoorbeeld aan een herinnering aan een overledene.

Niet-reanimeren

Ook zijn tatoeages rechtsgeldig bevonden ter aanduiding van een niet-reanimeren-wens of het lijden aan een aandoening, zoals epilepsie. Deze vormen gaan verder dan alleen de kunst en vragen extra vaardigheden van de tatoeëerder.

Mooi plaatje

,,Onze tattooshop moet een verlengstuk zijn van de dienstverlening die we bieden binnen Humanitas, van jong tot oud, en de drempel moet voor iedereen laag genoeg zijn om overheen te stappen, letterlijk en figuurlijk,” aldus Rebecca. ,,En natuurlijk is iedereen ook welkom voor gewoon een mooi plaatje.”

Inktramuraal

Humanitas bestuursvoorzitter Gijsbert van Herk staat voor samenwerking op allerlei vormen in het brede sociale domein. ,,Wij zien inderdaad dat mensen een tattoo willen omdat het hen helpt bij het verwerking van bijvoorbeeld verlies en rouw. Of gewoon omdat het een lang gekoesterde wens is. Dat willen en kunnen wij dus faciliteren door de samenwerking met Inktramuraal.”

Daarnaast vindt hij initiatieven die vanuit collega’s komen vrijwel zonder uitzondering interessant. ,,Want die komen doorgaans recht uit het hart en ontstaan vanuit de ervaringen die worden opgedaan door het werk.”

Jongeren

Overigens is de tattoo-shop er niet alleen voor senioren. ,,Op deze alternatieve wijze komen we ook in contact met jongeren, om via deze weg in gesprek te komen ook over een breed scala aan problematiek.”

Reageer op artikel:
Tatoeëren in verzorgingshuis
Sluiten