Ilja Post
Ilja Post Binnenland 23 jul 2018 / 13:42 uur

Gratis deel-koffie of -maaltijden voor minima

Bij steeds meer Rotterdamse horeca kun je bij je bezoek een ‘uitgestelde koffie’ kopen voor iemand die het niet zo breed heeft. De traditie is begonnen in Napels, maar verspreidt zich nu razendsnel over de wereld.

Uitgestelde koffie

Het principe werkt eenvoudig: bij je bezoek aan het café koop je een extra kop koffie voor iemand die het niet kan betalen. Een persoon die het niet breed heeft kan vervolgens op een ander tijdstip vragen om een ‘uitgestelde koffie’ en zo een gratis bakkie drinken.

Heilige Boontjes

Bij Heilige Boontjes gaan er inmiddels al tientallen gratis kopjes koffie per maand over de toonbank. De koffiezaak verzamelt geld in de fooienpot, waaruit de ‘bakkies troost’ voor minder kapitaalkrachtige stadsgenoten worden bekostigd.

Burgerinitiatief

Oorspronkelijk komt het initiatief uit Napels, waar het (in goed Italiaans) Espresso Sospeso heet. Vrij vertaald: uitgestelde koffie. Of Suspended Coffee. Want behalve Italië, Nederland en België heeft bijvoorbeeld ook Australië het sympathieke burgerinitiatief omarmd. Het concept verovert langzaam de wereld.

Extra maaltijd

Bij restaurant Leaf, waar ze allerlei Aziatisch getinte vegetarische en veganistische maaltijden serveren, gaan ze nog een stapje verder. Hier kun je sinds kort zelfs een hele maaltijd kopen voor iemand die het minder breed heeft.

Toegankelijk

Manager Ramona Sekeris: ,,Een gast vertelde ons enige tijd geleden over het uitgestelde koffie-concept. Een mooi initiatief, waarbij wij graag willen aanhaken. Het past bovendien prima bij onze boodschap dat vegetarisch eten toegankelijk moet zijn voor iedereen, hoe klein je beurs ook is.”

Papieren hartjes

Sinds begin dit jaar hangt in het restaurant aan de Oostmolenwerf dan ook een prikbord en papieren hartjes. Ramona: ,,Op een hartje kun je een maaltijd opschrijven die je hebt gekocht. Iemand die het minder breed heeft mag vervolgens een hartje uitzoeken en gratis eten; 10% van de maaltijd wordt betaald door Leaf zelf.”

Karmapunten

Hoe ze controleert of de ontvanger ook daadwerkelijk behoefte heeft aan zo’n gratis maaltijd? ,,Dat gaat op basis van vertrouwen. We vragen mensen in ieder geval niet eerst naar hun bankrekening. Misbruik maken van de regeling zou dus kunnen. Maar dat kost je dan wel een hoop karmapunten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gratis deel-koffie of -maaltijden voor minima
Sluiten