Ilja Post
Ilja Post Binnenland 23 jul 2018 / 13:46 uur

‘De stad te heet? De natuur verkoelt’

MelO Feldkamp van De Stad Uit weet het zeker: wanneer het bloedheet is in de stad zoek je beter verkoeling in het groen of op het water.

Bloedheet

Het zal niemand ontgaan zijn. De zomers in Nederland worden steeds grimmiger. Dan klettert er een hoosbui op je hoofd, dan is het weer bloedheet. In steden vaak zelfs bloedverziekend heet, zoals we de afgelopen weken hebben kunnen ervaren.

Stad warmer dan platteland

Dat komt doordat de huizen en gebouwen er dicht op elkaar staan en de meeste straten van steen zijn. Steen houdt de warmte langer vast, waardoor het op sommige dichtbebouwde plekken wel tot 8 graden warmer kan worden dan op het platteland.

Op zulke momenten zoek je graag wat verkoeling op. Maar ja, waar vind je die in de stad? MelO Feldkamp weet raad. Met haar bedrijf De Stad Uit organiseert ze voor stedelingen allerlei uitjes naar het omliggende groen.

Weg uit de stenen stad

,,Want Rotterdam is al lang niet meer alleen de stad van de architectuur. Wie weet waar hij het moet zoeken, vindt ook genoeg natuur, zowel ín als net buiten de stad. Sterker, met maar zo’n 150 groene bewonersinitiatieven is Rotterdam koploper op gebied van eetbare tuintjes en speelnatuur. En daar is het zomers vaak nét een stukje koeler dan in de stenen stad.”

Tiengemeten

,,Aanrader op een hete zomerdag is een uitje naar Tiengemeten. Een beeldschoon natuurgebied in het Haringvliet, waar je bevers kunt spotten en je je in een haast on-Nederlandse natuur waant. De Waterbus brengt je van hartje stad rechtstreeks naar het populaire natuureiland.”

Zwemmen in De Zweth

,,Ook mooi: Polder Schieveen, pal achter Rotterdam The Hague Airport. Daar kun je bovendien heerlijk zwemmen in De Zweth. Omringd door gele plompen, waterlelies en talrijke watervogels kom je er helemaal tot rust. Een goede plek om je hoofd leeg te maken en gewoon wat te mijmeren.”

Koele oases

,,Bekende koelere ‘hotspots’ in de stad zijn verder de geijkte parken zoals het Vroesenpark, Kralingse Bos en het Park bij de Euromast”, zegt ze. ,,Maar vlak ook het Zuiderpark niet uit. In het bijzonder het Avontureneiland, een enorm speelterrein met glijbanen en klauterstenen. Er is ook water met een strandje. Kleinere groene en koele oases vind je op het Eiland van Brienenoord, het Bergsche Bos of in Speelpolder het WIJland in Schiedam.”

De hoogte in

Binnenstedelijke tuinen zijn ook een goede manier om afkoeling te zoeken. De mooiste volgens Feldkamp zijn de tuin in het Stadhuis, die van het Schielandshuis en het terras van theatercafé Floor. ,,Of ga de hoogte in”, geeft ze nog een laatste tip. ,,De groene daken op onder andere het Groot Handelsgebouw, Schieblock en de Hofbogen zijn een echte must-see. Mooi en koel, want zoals je misschien nog wel weet van aardrijkskundeles: hoe hoger, hoe kouder.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘De stad te heet? De natuur verkoelt’
Sluiten