Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 23 jul 2018 / 11:31 uur

Wat kun je beter wel en niet doen in deze hitte?

De langdurende warmte en droogte in Nederland is niemand ontgaan. We zijn er voorlopig ook nog niet vanaf, sterker nog: het wordt voorlopig zelfs warmer. Het KNMI verwacht dat de temperatuur de komende dagen oploopt tot rond de 30 graden.Maandagochtend is het Nationale Hitteplan van kracht gegaan, waarin maatregelen voor kwetsbare groepen opgenomen zijn. Daaronder vallen bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. Maar hoe zit het met de rest van Nederland? Wat kun je het beste doen in deze hitte, en wat kun je beter laten? Metro helpt je op weg!

 • Spreekt misschien voor zich, maar drink voldoende. Wat is voldoende? Een volwassene heeft per dag ongeveer 1,5 tot 2 liter water nodig. Met warm weer is het goed om op zijn minst 2 liter water te drinken. Ook als je eigenlijk geen dorst hebt; je lichaam heeft het nodig! Je verliest namelijk ongemerkt veel vocht door transpiratie door het warme weer. Daarom is het slim om ieder uur een glaasje water te drinken. Zorg ook dat je, als je weggaat, altijd een flesje water bij de hand hebt. Water saai? Leuk het op met schijfjes citroen, limoen, sinaasappel of komkommer. Wat vers gesneden citroengras of gember erdoor is ook lekker.
 • Drink geen ijskoud water, lauw water of zelfs thee is beter. Bij extreme hitte ben je al snel geneigd water met ijsklontjes drinken. Hoe kouder hoe beter, zou je denken. Maar dit heeft juist maar een averechts effect. Het ijskoude water laat je lichaamstemperatuur tijdelijk dalen, maar later krijg je het daardoor juist extra warm. Dit heeft ook te maken met de schok van je lichaam op de koude temperatuur. Het drinken van warme thee is beter omdat de hoge temperatuur zorgt voor een tijdelijke verhoging van je lichaamstemparatuur. Je lichaam past zich hierop aan door je lichaamstemperatuur te laten dalen. Daardoor koelt je lichaam af. 

 • Let op met alcohol, sigaretten en cafeïne. Dat klinkt misschien als advies wat je moeder je zou geven, maar die middelen stimuleren de zweetklieren en verhogen de hartslag. Je lichaam wordt dus extra aan het werk gezet, waardoor je het nog warmer kunt krijgen. Bovendien vergroot alcohol de kans op uitdroging. Het werkt namelijk vocht uitdrijvend in plaats van -aanvullend. Datzelfde geldt voor cafeïne. 

 • Zorg dat je schaduw of koele plekken opzoekt. Zowel thuis als wanneer je weg bent. Thuis kun je je huis een aangename temperatuur houden door gebruik te maken van een zonwering, ventilator of airconditioning. Houd overdag de gordijnen of rolluiken dicht op de slaapkamer. Zorg voor extra frisse lucht door op tijden dat het buiten koeler is – dus ’s avonds, ’s nachts en ’s ochtends – de ramen en/of deuren open te zetten. Buiten is het slim om te zoeken naar een plek waar je een beetje schaduw hebt, en niet pal in de felle zon zit. Zorg ook dat je lichamelijke inspanning in de middag beperkt.

  Oh en als je een aantal flessen met bevroren water voor de ventilator zet, verspreidt deze nog koelere lucht. 

 • Draag dunne en lichte kleding. Wit stoot hitte af, terwijl donkere kleuren juist hitte opnemen. Soms lijkt het beter om bijna geen kleding te dragen, maar daardoor komt de hitte veel sneller binnen waardoor je lichaamstemperatuur stijgt. Lichtgekleurde kleding dragen kan dus beter zijn dan geen kleding dragen. 
 • Je lichaam koelt af door te transpireren, daarmee voert je lichaam de hitte af. Dat is dus alleen maar goed, maar tijdens het zweten verlies je het ook het nodige vocht, met daarbij ook zouten die in je lichaam aangevuld moeten worden. Een goede manier om die aan te vullen, is door fruit te eten. De beste vrucht hiervoor is een watermeloen. Maar ook appels, mango, bananen, aardbeien, frambozen, blauwe bessen en zwarte bessen zijn uitstekend afkoelvoedsel.

 • Zoek openbare ruimtes op. Het is bewezen dat de productiviteit van werknemers daalt zodra de temperatuur stijgt. Niet iedereen heeft thuis de luxe van airco, bovendien kost een airco veel energie. Heb je toch werk te verzetten? Zoek de koelte op van een café of een bibliotheek met airconditioning, dat hebben de meeste wel! 

 • Blijf weg van stoepen, straten, daken en beton. Daar kan een zogenaamd ‘heat island’ op ontstaan. En daar zit je nu echt niet op te wachten. Rondom bebouwing ligt het kwik een stuk hoger, dus zoek in de hitte maar een schaduwrijk plekje op in een park of bos. 

 • Ook deze spreekt voor zich, maar is wel heel belangrijk: smeer je elk uur in en draag een hoedje of een petje (geen zwarte!) zodat je hoofd niet in direct aanraking komt met de felle zon. Met het aanhoudende warme weer ligt een zonnesteek op de loer, en daar kun je goed ziek van worden. Naast het feit dat het een erg onaangenaam gevoel is, kan het ook erg gevaarlijk zijn. Een zonnesteek herken je aan duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en een hoge lichaamstemperatuur. 

 • Kun je niet slapen door de hitte? Dan is het slim om voor het naar bed gaan een warme douche te nemen. Een warme? Ja, echt. Het klinkt misschien allesbehalve aantrekkelijk, maar de warmte zorgt ervoor dat de bloedvaten in de huid open gaan staan en waardoor je je interne warmte kwijtraakt. Een koude douche doet juist het tegenovergestelde, het koelt tijdelijk je temperatuur af maar daarna gaat je temperatuur weer stijgen. Dikke kans dat je ook na de warme douche zit te zweten als een otter, maar dat houdt maar een minuut of tien aan en dan ben je het kwijt. Deze tip geldt ook voor overdag. Wil je toch echt wat koel water op je lijf voelen, doe dat dan bij je voeten en je polsen! 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Wat kun je beter wel en niet doen in deze hitte?
Sluiten