Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 26 okt 2017 / 08:44 uur

Da Mouth of Madness: Hardcore is springlevend

Sietse van Daalen is Da Mouth of Madness en host zaterdagnacht de mainstage van Thunderdome met zijn bekende stem én lach.

Hardcorefans

https://www.instagram.com/p/Bagvbg2l8-T/

Het feest der feesten, noemt hij het, ,,en ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet een beetje zenuwachtig was!” Zaterdag komen hardcorefans uit alle hoeken en gaten en van alle leeftijden naar de Jaarbeurs om met z’n allen hun grote liefde te vieren die al 25 jaar bestaat en nooit sterft, al klinkt dat in het Engels beter. Overdag is de Amsterdammer accountmanager bij een mediabedrijf, in de nachtelijke uurtjes ontpopt hij zich tot een ware master of ceremonies (MC) tijdens hardcorefeesten. Dat hij ook overdag lekker kan praten, blijkt tijdens ons gesprek waarin hij in geuren en kleuren vertelt over zijn leven als Sietse en zijn nachtleven als Da Mouth of Madness. Hij draagt een Thunderdome-capuchontrui, op zijn gezicht siert een vrolijke lach, op zijn rechteronderarm prijkt een tattoo van The Wizard, het bekende ID&T-mannetje met de baard en zijn handen in de lucht. Hij strijkt er even liefkozend overheen, ,,cadeautje van mijn Thunderdome-familie.”

Spannend!

Hij heeft de blauwdruk van komende zaterdag gezien en heeft er alle vertrouwen in dat het ‘supervet’ wordt, maar spannend is het wel. Na een pauze van vijf jaar is Thunderdome weer terug, ,,het wordt ouderwets knallen zaterdag, let op mijn woorden.’’ Dat zullen de feestgangers zeker doen, zowel knallen als op de woorden van deze MC letten. Hij is overigens niet een MC van het clichématige kaliber ‘put your hands up in the air, oh yeah’, licht hij toe. Een echt goede MC weet wanneer ‘hij zijn bek open moet trekken’. Wanneer ineens veel mensen bier gaan halen of met elkaar gaan praten bijvoorbeeld, ,,dan moet er iets gebeuren en kom ik in actie.”

Zijn lach…

Hij duikt regelmatig de studio in met dj’s en zijn lach is intussen wereldberoemd en op vele platen te horen. En hoe die klinkt? Hij lacht zijn lach, om elf uur ’s ochtends bij de koffieautomaat en zelfs hier kijken mensen meteen blij op, ‘Da Mouth’ werkt aanstekelijk. De hardcore-scene beleefde zijn hoogtijjaren medio en eind jaren negentig en in die periode werd Sietse door ID&T ontdekt toen hij met Dj Uzi van hun hiphopformatie (,,ik was eerst rapper”) ergens aan het optreden was. Lang verhaal kort: binnen no time werd hij lid van de Thunderdome-familie, vloog naar alle grote feesten en party’s en werd een van de bekendste MC’s van het land. De gabbercultuur was booming en zelf was hij er ook eentje, met z’n Aussie (,,kon je het beste in hakken”) en Nike Air Max. Op donderdagavond pakte hij zijn tas met schone kleren, deo en tandenborstel en kwam maandagochtend weer thuis. ,,Een magische tijd, we kwamen op de mooiste feesten en omringden ons met andere liefhebbers van de oneindige nacht.”

Tijdens de Love Parade in 1996

Lekker rebels

Nog steeds is hij wel een beetje gabber, glimlacht hij en aait even over zijn kale bol -al had hij vroeger juist dreads-: het rebelse zit nu eenmaal in het aard van het beestje, maar hij is wel rustiger geworden. Ondanks zijn succes als MC, heeft Sietse ook voor ‘een normale baan’ gekozen met wat meer regelmaat. ,,Ik houd gewoon van de sociale contacten en ja, ook van de gesprekjes bij de koffieautomaat!” Hardcore is nog altijd springlevend, getuige de grote schare trouwe fans en vele feesten die altijd binnen no time zijn uitverkocht.

Sietse @ work

Dankzij de hardcore

En wat veel mensen niet weten, is dat een heleboel artiesten veel te danken hebben aan de gabbercultuur, iets waar soms nog weleens neerbuigend over wordt gedaan. Compleet onterecht, vindt Sietse, ,,zonder hardcore, waren Tiësto, Chuckie, Armin van Buuren en vele anderen niet zo succesvol geworden.” Want met het verdiende geld uit de gabbertijd, kon ID&T investeren in (trance)feesten als Innercity en Sensation en hebben ze als het ware de weg opengebroken voor andere artiesten. ,,Hardcore heeft heel simpel gezegd nieuwe muziekscenes geopend.” Wat Thunderdome voor hem betekent? Da Mouth is even stil en denkt na. ,,Het is onderdeel van mijn leven en heeft me zo veel gegeven.” Een mannetje met baard en armen in de lucht lijkt even in zijn ogen te fonkelen. Hardcore is zijn grote muzikale liefde, ,,voor altijd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Da Mouth of Madness: Hardcore is springlevend
Sluiten