Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Sport 26 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

F1-steward met dood bedreigd na tijdstraf Verstappen

Voormalig Formule 1-coureur Mika Salo heeft flink wat commentaar gekregen na de tijdstraf van Max Verstappen. Hij geeft aan zelfs doodsbedreigingen te hebben ontvangen.

Verstappen was aanvankelijk op de derde plek geëindigd tijdens de Grand Prix van Austin, maar door een tijdstraf van vijf seconden, liep hij zijn podiumplaats mis. De wedstrijdleiding gaf de straf omdat de Nederlander „met alle vier de wielen meer dan een halve meter buiten de baan was gekomen bij het inhalen van de Finse Räikkönen en daar een blijvend voordeel aan overhield"

Verstappen had na de race geen goed woord over voor de beslissing van de stewards. „Het is een belachelijke beslissing, genomen door een mongool van een steward", stelde hij tegen Ziggo TV. De jonge coureur kreeg bijval van anderen uit de racewereld, zoals oud-coureur Niki Lauda. „Dit is de slechtste beslissing die ik ooit gezien heb", stelde hij.

Met de dood bedreigd

Op het internet moest de Fin Mika Salo, een van de andere wedstrijdleiders en oud-Formule 1-coureur, het ontgelden. „Ik ben met de dood bedreigd, voornamelijk uit Nederland”, vertelt Salo aan het Finse SuomiF1. „Het aanpassen van de Wikipedia-pagina van FIA was nog wel grappig, maar intimidatie van stewards kan niet worden getolereerd.”

Ook duurde het niet lang voordat fans met complottheorieën kwamen. Met name de nationaliteit van de steward en zijn geschiedenis met Ferrari, waar Raikkonen voor rijdt, waren reden om Salo van samenzwering te betichten. „Ik ben beschuldigd van vriendjespolitiek betreffende Kimi en Ferrari" vertelt Salo. „Maar blijkbaar zijn ze al vergeten dat ik Räikkönen in België ook een zware straf gaf."

Geen spijt

De Fin staat nog steeds achter de sanctie die hij Verstappen samen met zijn collega’s oplegde. „Het was een straf, maar regels zijn regels. Daarin staat duidelijk dat als een coureur voordeel haalt uit zo’n actie, een boete volgt."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.