Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 14 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Eindelijk, wereldpremière Julia in Ahoy

Na maanden van denken, zweten en repeteren is de première van Julia in Ahoy vanavond daar. Niet eerder vertoond, dus een wereldpremière.

Doelen verlaten

Mocht het je de afgelopen maanden zijn ontgaan: het Rotterdams Philmaronisch Orkest ‘pakt uit’. De Doelen in het centrum wordt voor een weekend verlaten, het grote Rotterdam Ahoy voor twee Juliashows – vanavond en morgen – ingenomen.

https://www.youtube.com/watch?v=3nNWURjc-dM

Vorig jaar werd Mike Schäperclaus, bekend van zijn percussiewerk in de tv-shows van Paul de Leeuw, bij het orkest binnengehaald als innovator. Dat heeft het Rotterdams Philharmonisch geweten. Op naar Ahoy om een niet eerder vertoonde show van een klassiek orkest te organiseren, dacht Schäperclaus. Met een combinatie van klassieke muziek, dans (van modern tot hiphop) en acrobatenacts (van Codarts Rotterdam, maar ook van artiesten uit het buitenland) moet een nieuw en jonger publiek voor het orkest worden aangeboord. In Guy Caron, grondlegger van Cirque du Soleil, dirigent Josep Vicent uit Spanje en danstopper en choreograaf Timor Steffens vond hij mooie namen om Julia tot een succes te maken.

Lees ook: Timor Steffens over de choreografie van Julia.

Het echtpaar Mélanie Nunes en Cesar Andrade vormt zo’n act die je niet snel bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest tegenkomt. In Ahoy wel. Cesar maakte ooit furore op de half pipe, Mélanie was getalenteerd turnster. Zij trekken met hun Cyr Wheel, een grote hoepel, de wereld over om dans en ‘halsbrekende’ toeren met die Cyr Wheel te laten zien.

Jaren training

De kneepjes van het acrobatenvak leerden de twee bij Cirque du Soleil, in de Beatlesshow Love in Las Vegas. Nog niet met de mensgrote hoepel trouwens, maar met bungeejumps, op de trampoline en op de vloer. Voor de Cyr Wheel werd Cirque du Soleil verlaten. ,,We hebben er jaren voor getraind", zegt Mélanie. ,,Nu mogen we onze act in Rotterdam laten zien en daar kijken we enorm naar uit. Wat een mooi project is dat geworden."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.