Metro
Metro Binnenland 6 mrt 2021 / 13:45 uur

Kamer: voorkomen zelfmoord moet wettelijke taak overheid worden

De ChristenUnie wil dat het voorkomen van zelfmoord een wettelijke taak van de overheid wordt. Ze willen dat regelen met een initiatiefwetsvoorstel, dat mede wordt ingediend door PvdA, CDA, GroenLinks, SP, SGP en 50PLUS. Ook D66 steunt het voorstel, meldt de CU vandaag. Dat betekent dat er een meerderheid is.

Op dit moment is de preventie van zelfmoord afhankelijk van de politieke keuzes van een zittend kabinet, maar er is geen garantie dat de inzet en de middelen ervoor overeind blijven bij een volgend kabinet.

De partijen willen er een plicht van maken voor de landelijke en lokale overheid en die vastleggen in de Wet publieke gezondheid (WPG). Dat betekent dat de minister van Volksgezondheid een onderzoeksprogramma, een beleidsagenda en communicatieplan moet maken. Ook een gratis hulplijn wordt hierin geregeld, meldt de ChristenUnie.

Complex

In het huidige kabinet is Paul Blokhuis van de ChristenUnie de staatssecretaris voor Volksgezondheid. Hij is verantwoordelijk voor de preventie van zelfmoord en omarmt het initiatief. „Het terugdringen van suïcides is complex, vergt een lange adem en de inzet van velen. In de afgelopen jaren zijn gelukkig er al veel goede stappen gezet. Recent nog heb ik namens het kabinet 24 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de uitvoering van de derde landelijke agenda suïcidepreventie.”

Dit programma loopt tot 2025 en daarmee is de aanpak de komende jaren volgens Blokhuis zeker gesteld. „Deze preventietaak wettelijk borgen, gaat nog een stap verder en kan een mooie aanvulling zijn op de meerjarige afspraken.”

Per jaar plegen 1800 mensen zelfmoord

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind: „Ruim 1800 mensen per jaar zijn zo radeloos dat ze geen andere weg meer zien dan zelfdoding. Meer dan 250.000 mensen worden jaarlijks geconfronteerd met iemand uit hun familie- of vriendenkring die zichzelf om het leven heeft gebracht. Dat is ontzettend vreselijk. Gratis, toegankelijke hulp is letterlijk van levensbelang. Goede hulp voorkomt namelijk zoveel leed. Bij de mensen die denken over zelfdoding allereerst, maar ook bij nabestaanden, hulpverleners en andere betrokkenen.”

Monique Kavelaars, voorzitter raad van bestuur 113 Zelfmoordpreventie: „Dat deze politieke partijen nu met een wetsvoorstel komen, laat zien dat we zelfmoord niet langer gelaten accepteren.”

De steun levert nu een ruime Kamermeerderheid op. Maar na de verkiezingen moet een volgende Tweede Kamer hiermee aan de slag.

Praten over zelfmoordgedachten kan 24/7 via 0900-0113 en de chat op 113.nl.

RIVM-baas Van Dissel denkt dat we ons niet goed genoeg aan de maatregelen houden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Kamer: voorkomen zelfmoord moet wettelijke taak overheid worden
Sluiten