Iza de Bruin
Iza de Bruin Binnenland 19 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Je kat moet straks verplicht een chip

De overheid gaat het verplichten om je kat te laten chippen en te registeren. Het is nog niet bekend wanneer de maatregel wordt ingevoerd, laat minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) aan de Tweede Kamer weten. Het wordt met een chip makkelijker om vermiste katten terug te vinden. Ook moet zo het aantal zwerfkatten verminderen.

In ons land leven ongeveer 2,9 miljoen huiskatten, daarvan raken er per jaar meer dan 60.000 vermist. Hoeveel zwerfkatten er zijn is niet precies bekend.

Overlast van zwerfkatten

De plannen voor een landelijke chip- en registratieplicht worden nu verder uitgewerkt. „Zo zijn er uitdagingen met betrekking tot de financiering voor het opzetten en het onderhouden van het registratiesysteem”, aldus minister Adema.

Loslopende katten lopen gevaar zoek te raken met gevolgen voor dierenwelzijn en kunnen voor overlast zorgen. Momenteel zijn de eigenaren van de meeste loslopende katten niet te achterhalen, met een chipplicht komt hier verandering in. Daarnaast kunnen met een chipplicht katten eigenaren aangesproken worden op hun verantwoordelijkheid om voor het dier te zorgen als het ergens wordt gevonden.

Chipplicht kat voorstel van D66

In 2018 kwam D66 met het voorstel voor een chipplicht voor katten. De partij wees er toen op dat minder katten ook minder dode vogels betekent, wat voor veel mensen een belangrijk argument is. Ook vroegen toen 35 gemeenten in een brief aan de Kamer om de chipplicht voor katten verplicht te stellen. Toenmalig minister Carola Schouten van Landbouw beloofde toen te gaan kijken naar de chipplicht en de kattenproblematiek.

Is het dan echt klaar met Martijn en Nicole van Married at first Sight?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.