Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

D66: katten moeten verplicht gechipt worden

Een verplichte chip moet de oplossing worden voor het grote aantal zwerfkatten in ons land en de problemen die daarbij komen kijken. Dit stelt D66 voor.

Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot is initiatiefnemer van het plan en zegt dat het voornaamste doel van het verplicht chippen van katten het terugdringen van verwilderde katten is. Met een chip kan een eigenaar sneller worden teruggevonden.

Is het wel effectief?

„Daarnaast doden katten miljoenen vogels per jaar. Minder katten op straat betekent minder dode vogels, en dat willen we. Ook zijn katten medeverantwoordelijk voor een aantal infectieziekten bij mensen", legt D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot uit.

Een verplichte chip bij katten kwam er in het vorige kabinet niet door. Redenen tegen het invoeren waren onder andere de administratieve rompslomp en de kosten voor baasjes. Bovendien zou het niet echt effectief zijn bij het terugdringen van het aantal zwerfkatten, zo stelde toenmalig staatssecretaris.

Het voorstel van D66 kan op steun rekenen van de Dierenbescherming. „Het zorgt ervoor dat mensen zich bij de aanschaf van een kat bewuster zijn van hun zorgplicht en voorkomt mogelijk ook dumpen", aldus de organisatie.

Woensdag komt het voorstel ter sprake in de Tweede Kamer. In een brief vragen eveneens 35 gemeenten om de verplichtstelling van een kattenchip. In het voorstel van D66 krijgen zij de ruimte om eigenaren te verplichten hun kat tot chippen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.