Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Nieuws 7 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Negatief reisadvies tot 15 april; zwemles weer na medio maart’

Vakantie naar het buitenland? Dat zit er nog even niet in. Het kabinet gaat het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland namelijk verlengen: tot 15 april. Als je geen noodzakelijke reden hebt, raadt de overheid je die reis ten zeerste af.

Wel kunnen kinderen vanaf medio maart waarschijnlijk weer zwemles volgen in binnenbaden. Bronnen bevestigen berichtgeving hierover van de Telegraaf.

Maar de besluiten zijn nog niet definitief: morgen vergadert het demissionaire kabinet er nog over. En morgenavond geven premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge dan meteen een persconferentie. Gisteren lekte al uit dat zij geen echte versoepelingen gaan aankondigen. Het gaat hooguit om kleine aanpassingen, zeggen ingewijden.

Niet reizen

Al vanaf november geldt een negatief reisadvies voor de meeste landen. Alleen naar het Caribisch deel van het koninkrijk mochten we toen nog op reis. Maar vanaf half december was ook dat verleden tijd, alle landen in de wereld waren toen ‘oranje’. Dat negatieve reisadvies zou tot medio maart duren, maar dat wordt nu verlengd. De besmettingscijfers zijn nog niet goed in Nederland, net zoals elders.

Wel zou Rutte morgen willen aangeven dat – als het beter gaat met het aantal coronabesmettingen – meer mogelijk kan worden in de meivakantie en zeker in de zomer. De Jonge en het RIVM verwachten dat begin juli iedere volwassene in Nederland kan zijn gevaccineerd, in ieder geval met één prik. Dat geeft volgens hen al veel meer perspectief op allerlei vrijheden.

Zwemles

Dat kinderen geen zwemles mogen volgen, is al langer een punt van zorg. Er zou namelijk een achterstand kunnen ontstaan, en dat leidt weer tot verdrinkingsgevaar. Maar volgens de bronnen kunnen kinderen na 15 maart weer naar zwemles, met inachtneming van bepaalde maatregelen. Welke dat precies zijn, wordt nog bekendgemaakt.

Rutte gaf vandaag in een interview met de Telegraaf zelf ook aan dat „er nu de luxe niet is om te verruimen”. Hij wees erop dat Nederland het slechter doet met het aantal besmettingen dan Duitsland, België en Engeland. Ministers zeiden ook vorige week al somber te zijn over eventuele versoepelingen.

Na eerdere verlengingen zouden we op 15 maart van de lockdown en avondklok af zijn. Maar we horen morgen hoogstwaarschijnlijk dat we ten minste tot 30 maart met die maatregelen zitten. Ingewijden zeiden dat gisteren na het Catshuisberaad, waarin een deel van het kabinet zich liet bijpraten door deskundigen. De week ervoor wordt besloten of dit dan de einddatum van de avondklok is en welke versoepelingen er al dan niet mogelijk zijn.

Demonstranten tegen coronabeleid met doodskist op Museumplein

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Negatief reisadvies tot 15 april; zwemles weer na medio maart’
Sluiten