Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 10 feb 2021
Leestijd: 5 minuten

Dit is het belangrijkste nieuws van woensdag 10 februari

Dit is het belangrijkste nieuws van woensdag 10 februari. Lees je dit, dan ben je weer helemaal op de hoogte van het nieuws van vandaag.

Dit bericht wordt in de loop van de dag aangevuld.

Basisschool door besmetting na twee dagen weer dicht

Twee dagen nadat de scholen weer open mochten, sluit basisschool De Bukehof in Oudenbosch alweer de deuren. De reden: een leerling blijkt besmet te zijn met het coronavirus. Omdat het kind voor de schoolopening de noodopvang bezocht, heeft het zoveel andere kinderen gezien dat een contactonderzoek niet meer mogelijk is, meldt Omroep Brabant.

„Heel frustrerend”, noemt bestuurder Lex Polman de situatie. Amper twee dagen na de opening kon hij alle kinderen en zijn personeel alweer naar huis sturen. Toch was er geen andere keus: „We hebben overleg gehad met de GGD en dit was de enige optie.”

Het rigoureuze besluit was noodzakelijk omdat het bewuste kind vorige week, toen de scholen nog dicht waren, de noodopvang bezocht. Daar komen kinderen uit verschillende klassen samen. Deze week kwam de besmetting aan het licht.

Griepgolf blijft voor de derde keer in halve eeuw uit

Hoewel griepepidemieën een jaarlijks terugkerend verschijnsel zijn, telt Nederland dit jaar nog nauwelijks grieppatiënten. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Nivel. Dat is uitzonderlijk, want in de afgelopen vijftig jaar kwam het slechts twee keer eerder voor dat ons land niet werd geteisterd door een griepgolf. De laatste keer was in het winterseizoen van 2011/2012. Daarvoor moet volgens cijfers van RIVM terug worden gegaan tot 1975/1976.

Een foto van een vrouw met griep
Foto: ANP / Roos Koole

In de vorige winterperiode 2019/2020 was er wel sprake van een epidemie, maar die duurde uitzonderlijk kort. Na drie weken was deze alweer voorbij. De afgelopen tien jaar hielden griepgolven gemiddeld 13 weken aan. Volgens het Nivel gingen er vorige week slechts 11 op de 100.000 inwoners naar hun huisarts met griepachtige verschijnselen, zoals koorts, rillingen en hoofdpijn. Dit ligt ver onder de grens voor een epidemie.

Ziekenhuizen in ons land maakten zich het afgelopen najaar nog flink zorgen over het ‘naderende griepseizoen’.

Ziekenhuis is hélemaal klaar met belletjes over nepnieuws

In de Zuyderland-ziekenhuizen in Geleen en Heerlen is men helemaal klaar met mensen die bellen over lege ic’s en verspreiders van nepnieuws over het coronavirus. Het ziekenhuis roept mensen via zijn Facebookpagina op te stoppen met het bellen naar de ic en het lastig vallen van telefonisten. Dit om de telefoonlijnen vrij te houden voor mensen die echt zorg nodig hebben.

Al weken wordt het ziekenhuis gebeld door mensen die vragen hoeveel mensen er op de ic liggen. Dat komt door nepberichten op social media waarin zogenaamde deskundigen beweren dat er helemaal niemand op de ic ligt of waarop de aantallen patiënten in twijfel worden getrokken. Een woordvoerder van Zuyderland noemt dit soort berichten op social media „een belediging voor het hardwerkende personeel”. De maat was vol toen deze week berichten verschenen dat het nog nooit zo rustig was geweest op de ic.

We delen niet vaak berichten van of over Zuyderland, maar onderstaande reactie is helaas wel exemplarisch voor geluiden…

Posted by Zuyderland on Tuesday, February 9, 2021

De StemWijzer kan worden ingevuld

We hebben nog vijf weken te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen. Daarom kunnen kiezers vanaf vandaag de StemWijzer weer gebruiken. Als ze antwoord geven op dertig stellingen, rekent de kieshulp uit welke partijen het dichtst bij hun antwoorden in de buurt komen. Bij de vorige Kamerverkiezingen, in 2017, werd de StemWijzer 6,8 miljoen keer ingevuld.

De stellingen gaan dit jaar onder meer over de mondkapjesplicht, vaccinatiebewijzen, de bouw van een kerncentrale, een vliegbelasting en over de vraag of Nederland lid moet blijven van de Europese Unie. Partijen die in minder dan tien kieskringen meedoen, staan niet in de StemWijzer. Dit omdat gebruikers anders uitkomen op partijen waarop ze niet blijken te kunnen stemmen. Hier lees je meer over de StemWijzer.

Koningsspelen in aangepaste vorm

De Koningsspelen gaan in aangepaste vorm door op 23 april. Vanaf vandaag kunnen alle basisscholen zich inschrijven voor de negende editie. Het thema is IK+JIJ=WIJ. Daarmee wil de organisatie laten zien dat ‘samen’ nét dat beetje extra geeft. „In deze tijd hebben we elkaar hard nodig.”

In welke vorm de spelen plaatsvinden, kleinschalig op school of thuis, hangt af van de situatie met betrekking tot het coronavirus op 23 april, zegt initiatiefnemer Richard Krajicek. „Samen met de scholen en sportaanbieders doen we er alles aan om de kinderen – in deze onzekere tijden – een sportieve en positieve dag te bezorgen. Het is belangrijk om kinderen mee te geven dat een gezond ontbijt en lekker bewegen niet alleen leuk is, maar ook belangrijk.” Het Koningsontbijt gaat dit jaar niet door en wordt verplaatst naar volgend jaar, vanwege de onzekere situatie.

Geen Koningsspelenlied op sommige scholen wegens referentie aan seks. Jiggyjig
Initiatiefnemer Richard Krajicek, Ron Boszhard en Britt Dekker tijdens de Koningsspelen. Foto: ANP / Remko de Waal

Aangepaste dienstregeling NS opgestart

De NS heeft de aangepaste dienstregeling met vooral Sprinters en op enkele trajecten ook intercity’s opgestart. Reizigers krijgen het advies om voor vertrek de reisplanner te raadplegen. In Noord-Holland kunnen slechts beperkt treinen rijden vanwege sneeuwduinen op het spoor, meldt de NS. Vanwege de strenge vorst blijven de NS en ProRail werken met een aangepaste dienstregeling. Gezien de onzekerheden die het weer met zich meebrengt, kan de NS niet vooraf zeggen welke intercity’s gaan rijden.

Vrieskou en vocht zorgen voor ijsafzetting aan bovenleidingen. Zogenoemde opstelterreinen en onderhoudsbedrijven zijn moeilijk bereikbaar door wisselstoringen en daarom kan een deel van de treinen niet worden ingezet voor de dienstregeling. „De hele dag staan monteurs en hulplocomotieven klaar om storingen zo snel mogelijk te verhelpen”, aldus de NS.

Snelwegen kapot door vorst: files

Vorstschade aan het wegdek veroorzaakte vanmorgen op een aantal snelwegen file. De meeste vertraging ondervond het verkeer rond 6.45 uur op de A1 van Apeldoorn richting Amsterdam. Daar stond zes kilometer file vanaf Stroe omdat twee rijstroken dicht zijn. Dat leverde 45 minuten vertraging op, meldt de ANWB.

Door vorst kan asfalt beschadigd raken. Ook op de A27 van Breda naar Utrecht is het raak. Bij Werkendam stond zes kilometer file omdat de rechterrijstrook is gesloten.. Op de A57 van Tilburg naar Breda is bij Ulvenhout ook de rechterrijstrook dicht, met zeven kilometer file en zo’n twintig minuten vertraging als gevolg. Ook de andere kant op is bij knooppunt Sint Annabosch de rechterrijstrook dicht vanwege de slechte toestand van het wegdek. Dat zorgt voor twee kilometer file.

Winkels gaan weer open, maar alleen voor afhalen bestellingen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.