Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 jan 2021
Leestijd: 1 minuut

FNV wil coronaverlof voor werkende ouders nu scholen dicht blijven

Als scholen langer dicht blijven, voorziet 83 procent van de werkende ouders problemen bij de combinatie van werk, opvang en thuisonderwijs. Dat meldt vakbond FNV op basis van een peiling onder ruim 1250 leden en niet-leden. De vakbond pleit voor een coronaverlof voor werkende ouders.

De problemen worden al voorzien als de sluiting van scholen en opvang langer duurt dan tot 19 januari. „We zien dat werkende ouders op hun tandvlees lopen en uitvallen”, aldus bestuurder Judy Hoffer van de FNV.

Advies

Zaterdag werd bekend dat het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet adviseert om basisscholen en kinderopvang na 25 januari dicht te houden vanwege zorgen over de zeer besmettelijke Britse variant van het coronavirus.

Het kabinet kondigde eerder een verlenging van de lockdown tot 9 februari aan, maar hoopte dat basisscholen eerder open konden gaan. Maar het negatieve advies van het OMT wordt waarschijnlijk overgenomen door het kabinet.

Van de ondervraagden vindt 74 procent de combinatie werk, opvang en thuisonderwijs zwaar tot zeer zwaar. Het grootste deel van de respondenten (54 procent) zegt dat het thuisonderwijs nu beter op orde is. Toch zegt nog 63 procent meer tijd kwijt aan het thuisonderwijs dan vorig jaar. 41 procent is 2 tot 4 uur per dag hieraan kwijt naast hun werkzaamheden. Zo’n 33 procent geeft aan tot 2 uur per dag kwijt te zijn aan begeleiding, ruim 20 procent 4 tot 6 uur en 6 procent 6 uur of meer per dag.

Coronaverlof

FNV pleit voor een coronaverlof, ofwel betaald verlof voor werkende ouders. Om dat te kunnen betalen moet de overheid werkgevers compenseren. Eerder deze week hebben vakbonden al een brief hierover geschreven aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Lees ook: #vlokdown: Nederland kleurt wit, waarschuwing voor ‘verraderlijke’ gladheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
FNV wil coronaverlof voor werkende ouders nu scholen dicht blijven
Sluiten