Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Kamer: kabinetsbeleid heeft ‘gefaald’, hadden harder moeten ingrijpen

Er is vandaag in de Tweede Kamer flinke kritiek geuit op het kabinetsbeleid rondom het coronavirus. Zo wordt er genoemd dat het kabinet eerder en harder had moeten ingrijpen om de opmars van het virus tegen te gaan. Dat erkennen ook de coalitiepartijen in de Tweede Kamer. De strenge maatregelen die vanavond ingaan zijn volgens D66-fractievoorzitter Rob Jetten ook „een correctie op tekortkomingen in de overheidsaanpak”.

Jetten wijst op het gebrek aan testcapaciteit en het „haperende” bron- en contactonderzoek, maar verwijt het kabinet ook “onduidelijkheid en onvoorspelbaarheid” in de aanpak van het coronavirus. Aan de andere kant hebben volgens hem ook „te veel mensen de grenzen van het mogelijke opgezocht”.

VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff vermoedt eveneens dat veel mensen dachten „slimmer te zijn dan de overheid” en toch meer deden dan eigenlijk verstandig was. „Het resultaat is dat kroegen dicht moeten, de avondwinkel alleen nog frisjes mag verkopen en je thuis nog maar drie gasten mag ontvangen. Dus hoe slim was dat nou helemaal?”

‘Ik zeg nu ja’

Ook Dijkhoff zegt nu dat twee weken geleden mogelijk al strengere maatregelen genomen hadden moeten worden. „Zeker had dat gekund. Had je het moeten doen? Ik zeg nu ja.”

CDA-voorman Pieter Heerma legt de nadruk juist op de vele discussies die over het coronabeleid worden gevoerd. Volgens Heerma eisen te veel mensen uitzonderingen op voor zichzelf en leggen ze de schuld bij anderen. „Alles ter discussie stellen, ondermijnt bereidheid van mensen om hun beste beentje voor te zetten. Terwijl we het daarvan moeten hebben.”

Kabinetsbeleid heeft ‘gefaald’

Alhoewel zelfs coalitiepartijen inzien dat het kabineitsbeleid beter had gekund, oordelen oppositiepartijen nog eens harder daarover. Volgens PvdA-voorman Lodewijk Asscher heeft het beleid „gefaald”. „En dat heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid en de banen van vele duizenden Nederlanders.” Dat het aantal besmettingen bijna nergens zo hard stijgt als in ons land, wijt hij aan een gebrek aan leiderschap.

„Het gaat goed mis”, constateert ook SP-leider Lilian Marijnissen. Zij noemt het „grote onzin” dat dit zou komen doordat Nederlanders massaal lak hebben aan de regels. Marijnissen verwijt premier Mark Rutte dat die zelf zegt dat mensen niet naar hem hoeven te luisteren. „Ik wil dat de minister-president daarmee stopt.”

Lees ook: Cafés bereiden zich voor op gedeeltelijke lockdown: korting en afscheidsfeestjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.