Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 jun 2020 / 17:26 uur

Protesten Londen lopen uit op rellen door extreem-rechts

Protestacties die zaterdag plaatsvinden in Londen lopen uit de hand. Op meerdere plekken in Engeland wordt geprotesteerd tegen racisme, maar in de hoofdstad is onder andere een extreemrechtse groep op de been. Deze is in gevecht geraakt met de politie.

Trafalgar Square

De politie houdt twee groepen van ongeveer honderd mensen uit elkaar op Trafalgar Square. Er wordt met flessen en blikjes gegooid en vuurwerk afgestoken. De politie heeft gewaarschuwd dat sommige mensen wapens proberen mee te nemen naar protestacties.

In en rond Parliament Square verzamelden zich honderden mensen. Het zijn voornamelijk witte mannen. Velen van hen dragen voetbalshirts. Ze roepen „Engeland, Engeland” en „Winston Churchill, hij is één van ons” in de buurt van het standbeeld van de oorlogspremier. Volgens berichtgeving op Twitter doet een aantal van hen de Hitlergroet. Ook worden er spreekkoren gehouden met „We are the racists.”

Discussie over standbeelden

De protesten tegen racisme in het Verenigd Koninkrijk hebben ook daar geleid tot een discussie over standbeelden van historische figuren. Betogers haalden eerder in Bristol het beeld neer van slavenhandelaar Edward Colston en gooiden het in het water.

De autoriteiten hebben in Londen uit voorzorg standbeelden afgeschermd, waaronder het beeld van Churchill. Daar had iemand vorige week met verf „is een racist” opgespoten, tot woede van sommige Britten. „Mijn cultuur wordt aangevallen. Dit is mijn cultuur en mijn Engelse geschiedenis. Waarom moet Churchill worden afgeschermd?”, zei een betoger.

Lees ook: Demonstrerende Britten verdrinken standbeeld van slavenhandelaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Protesten Londen lopen uit op rellen door extreem-rechts
Sluiten