Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 jun 2020 / 15:55 uur

Nederland koopt miljoenen doses van onaf vaccin uit Groot-Brittannië

Nederland krijgt mogelijk eind dit jaar al enkele honderdduizenden stuks van een Brits vaccin dat tegen het coronavirus zou kunnen beschermen. Of het werkt én of het veilig is, is nog maar de vraag.

Het gerucht ging vrijdag al, maar nu is de koop van het onafgemaakte vaccin bevestigd. Met Duitsland, Frankrijk, Italië koopt Nederland 300 miljoen doses van het middel. Ze willen de gereserveerde partij verdelen over de Europese Unie.

Vaccin ontwikkeld door Universiteit van Oxford

Het vaccin wordt op dit moment ontwikkeld door de universiteit van Oxford en medicijnenfabrikant AstraZeneca. De eerste tests op mensen zijn al gedaan en de uitkomsten daarvan worden binnenkort verwacht. Aanvankelijk waren er hoge verwachtingen van het vaccin, maar die zijn minder geworden sinds proeven met apen tegenvielen. Toch hebben ook de Verenigde Staten eerder al 400 miljoen doses gereserveerd.

‘Alles klaarmaken’

Door de order „bestaat de kans om al eind 2020 een eerste hoeveelheid vaccins tegen het coronavirus beschikbaar te hebben voor Europa”, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. AstraZeneca kan volgens hem door de opdracht van het vierkoppige ‘coronaverbond’ nu alles al klaarmaken om het middel op grote schaal te produceren. De bestelde partij komt dan stapsgewijs beschikbaar.

De koop zou vrijdag al gesloten worden, maar viel slecht bij de Europese Commissie en sommige andere EU-lidstaten. De commissie wil zelf namens de lidstaten onderhandelen en voelt zich door de Nederlands-Duits-Frans-Italiaanse kopgroep tegengewerkt.

Vaccin eerlijk verdeeld over EU-landen

Het vierlandenverbond benadrukt dat alle lidstaten straks mogen meedelen. Als het vaccin veilig en effectief blijkt en op de Europese markt wordt toegelaten, houden de vier landen niet de hele aangekochte partij voor zichzelf. Die wordt eerlijk verdeeld over alle landen van de Europese Unie, die 446 miljoen inwoners telt.

Hoeveel mensen dan kunnen worden ingeënt, is nog onduidelijk. Misschien moet de prik bijvoorbeeld worden herhaald. De Jonge en zijn drie collega’s hebben een optie op nog eens 100 miljoen doses. Wat de vier landen moeten betalen voor het vaccin, is geheim.

Lees ook: Thais vaccin na succes bij muizen nu op apen getest

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederland koopt miljoenen doses van onaf vaccin uit Groot-Brittannië
Sluiten