Metro
Metro Nieuws 15 mei 2020 / 09:41 uur

Wearable zorgt voor anderhalve meter afstand

De anderhalvemetermaatschappij is iets waar we met heel Nederland naartoe werken. Ook uitvinders werken hard om anderhalve meter afstand houden mogelijk te maken.

Waar mogelijk, moeten we in Nederland anderhalve meter afstand van elkaar houden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat kan knap lastig zijn, want wat is nu precies anderhalve meter? Van de suggestie een enorme Sissi-jurk aan te trekken om zo mensen om je heen te laten lopen tot anderhalve meter-lijnen met stoepkrijt in winkelstraten. Goede initiatieven, maar het blijft lastig.

Dus dachten een stel innovators: dat moet makkelijker kunnen. Zeker in een tijd dat iedereen wearables draagt, denk bijvoorbeeld aan een smartwatch. Taco en Ties Carlier, de ondernemers achter het fietsenmerk VanMoof en DutchBand, zijn daarom op zoek gegaan naar een technologie voor een wearable. Met een nieuw apparaatje, zorg je dat je weet wanneer je een stapje opzij moet doen en hou je dus makkelijker de anderhalve meter afstand.

Anderhalve meter uit elkaar

Het nieuwe kastje is overigens niet direct bedoeld voor de gewone burger. DutchBand mikt juist op bedrijven. Vooral medewerkers in fabrieken, distributiecentra of zorgverleners moeten goed worden geholpen door het nieuwe kastje. Misschien maar beter ook, een supermarktbezoekje wordt dan ineens nog ingewikkelder.

Het concept is simpel, je draagt het kastje op je lichaam. Als er iemand te dichtbij je in de buurt komt, maakt het kastje geluid en knippert er een lichtje. Op dat moment weet je dat je toch even bij je collega uit de buurt moet gaan staan.

Snel nieuwe techniek

De heren zijn niet de enige ondernemers die technieken ontwikkelen om afstand te houden. Ook werd er recent een product gelanceerd om te zorgen dat mensen in winkels en op andere openbare plekken afstand van elkaar kunnen houden.

Binnen drie weken was het product van TryLikes klaar. „Het heeft ons bloed, zweet en tranen geweest om dit te maken”, vertelde Janneke van den Heuvel, medeoprichter van het bedrijf aan Sprout. „Normaal doe je hier maanden over. Dankzij ons ervaring met qeue management-technologie […] konden we de klus in drie weken klaren, inclusief het aanvragen van patenten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wearable zorgt voor anderhalve meter afstand
Sluiten