Metro
Metro Nieuws 15 mei 2020 / 08:37 uur

‘Te vroeg om coronamaatregelen Noord-Brabant te versoepelen’

In Nederland werd de provincie Noord-Brabant het hardst getroffen door het coronavirus. Het is te vroeg om daar de coronamaatregelen te versoepelen.

Ook in de rest van het land zou het nog te vroeg zijn, zegt bestuurder Bart Berden van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. Hij denkt dat het te vroeg is om de coronamaatregelen te versoepelen, met name in Noord-Brabant. Vanuit de zorg zou het beter zijn nog even vol te houden, om het zorgpersoneel de tijd te gunnen om op adem te komen, aldus Berden in een gesprek met de Volkskrant.

Versoepeling coronamaatregelen zorgen voor tweede golf

„Als er een tweede golf aankomt tussen nu en drie of vier maanden, kunnen we die minder goed opvangen dan de eerste golf. Want twee maanden geleden was alles nieuw. Het was alle hens aan dek, alle verloven werden ingetrokken en het zorgpersoneel werkte zich een slag in de rondte. Dat kunnen ze niet op korte termijn nogmaals doen, daarvoor hebben ze gewoon de energie niet meer. Onze mensen zijn ook toe aan vakantie. Als die golf in het najaar komt, is die beter te managen”, zegt Berden. Volgens hem moet eerst de testcapaciteit op gang zijn.

Nog steeds bedden bezet

Hij wijst erop dat in Noord-Brabant, „het kanariepietje van Nederland”, nog steeds 40 tot 45 procent van de ic-bedden wordt ingenomen door coronapatiënten. Dat terwijl er in de rest van Nederland euforie heerst, zoals hij benoemt. „De instroom van nieuwe coronapatiënten blijft ook hoog. Die neemt in onze provincie veel minder snel af dan gehoopt en ook minder snel dan elders in Nederland.”

Door de coronacrisis is ook de zorg voor andere patiënten, met bijvoorbeeld kanker of hartaandoeningen, in het gedrang gekomen en moeten deze mensen langer wachten dan verantwoord is: „Ik vind het moeilijk om te zeggen, maar er overlijden mensen op de wachtlijst”, zegt Berden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Te vroeg om coronamaatregelen Noord-Brabant te versoepelen’
Sluiten