Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 6 mei 2020

Is 50PLUS ‘digitaal genoeg’ voor digitale stemming?

Digitale stemming moet uitkomst bieden. Maar zijn de leden wel ‘digitaal genoeg’?

Ouderenpartij 50PLUS mag van de rechter een digitale stemming houden over het voorzitterschap van de commissie die de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen samenstelt. De rechter in Den Haag bepaalde woensdag dat dit is toegestaan, omdat er vanwege het coronavirus een noodwet geldt die elektronisch stemmen mogelijk maakt.

Kandidaat voorzitter

Het kort geding werd aangespannen door 50PLUS-lid Peter Pont, die zich kandidaat wil stellen als voorzitter van de kandidatencommissie. Volgens hem is het in strijd met de regels van de partij om elektronisch te stemmen en is het proces niet transparant. Bovendien zijn volgens hem veel leden niet „digitaal genoeg" om op deze manier hun stem uit te brengen.

Scheidend bestuursvoorzitter Geert Dales spreekt van „een grote morele overwinning voor het partijbestuur". Volgens hem kan de partij nu verder met „besluitvorming buiten de zaaltjes".

Azen op een plekje

De huidige crisis binnen de partij is het gevolg van onvrede over de politieke ambitie van Dales. Provinciebestuurders zegden het vertrouwen in hem op, omdat hij volgens hen zou azen op een plek in de Tweede Kamer. Krol voedde deze angst door te zeggen dat hij Dales graag in de Kamer zou verwelkomen.

Crisis

Critici vonden het ongepast dat Dales de partij leidt in aanloop naar de verkiezingen, en daarna zelf plaats wil nemen in de Kamer. Als voorzitter zou hij te veel invloed hebben op de kandidatenlijst en zichzelf op een hoge plek kunnen plaatsen, menen kritische leden. Inmiddels heeft Dales gezegd op te stappen en de leden een nieuwe voorzitter te laten kiezen. Tot die tijd blijft hij wel voorzitter. De fractieleden van de partij noemden dat eerder een „ongezonde situatie".

Een aantal provinciale leiders wilden een tegenbestuur oprichten. Dales zei hen voor de rechter te slepen als zij deze plannen doorzetten.

Ook partijleider Henk Krol is opgestapt. Hij heeft de Partij voor de Toekomst opgericht, samen met Femke Merel van Kooten-Arissen, het Kamerlid dat zich eerder afscheidde van de Partij voor de Dieren. Het is nog niet duidelijk hoeveel leden van 50PLUS hem zullen volgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Is 50PLUS ‘digitaal genoeg’ voor digitale stemming?
Sluiten