Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe hoop voor verpleeghuizen, maar knuffel zit er nog niet in

Er gloort weer wat hoop in de verpleeghuizen na de persconferentie.

Het kabinetsbesluit om bij wijze van proef in 25 verpleeghuizen de deuren weer te laten openen voor bezoek, wordt goed ontvangen door seniorenorganisatie KBO-PCOB. „Mensen hebben grote behoefte aan perspectief, dat hebben veel mantelzorgers tot nu toe gemist. Met dit kabinetsbesluit is er weer een stip aan de horizon gekomen", zegt directeur Manon Vanderkaa.

Ook ouderenbond ANBO is blij dat er goed en zorgvuldig wordt gekeken op welke manier bezoek in het verpleeghuis weer mogelijk is. „Door dit voorzichtig te gaan proberen kunnen we ook kijken op welke manier we het risico op besmetting zo klein mogelijk kunnen houden", laat directeur-bestuurder Liane den Haan weten.

https://twitter.com/ANBO_Nederland/status/1258091253008302083

Begrip

De ouderenorganisatie KBO-PCOB heeft een enquête gehouden onder mensen die naasten hebben wonen in een verpleeghuis. Twee derde van de ondervraagden zei begrip te hebben voor de lockdown maar een meerderheid van 51 procent gaf ook aan dat er onvoldoende mogelijkheden zijn om contact te houden met hun naasten.

Bij een ruime meerderheid is er verdriet (73 procent) dat ze hun naaste in het verpleeghuis niet mogen bezoeken en is er angst (26 procent). Om toch contact te kunnen hebben met familieleden in het verpleeghuis wordt er gebeld, vaak ook met beeld erbij. Van de ondervraagden zegt 9 procent dat er op dit moment geen mogelijkheid is om contact te hebben.

„Deze uitslag ondersteunt de stap voor stap versoepeling van de bezoekersregeling, zoals het kabinet dit nu voorstelt. Er is meer behoefte aan contact, daarom dringen we er op aan dat dit besluit snel vervolgstappen krijgt in alle verpleeghuizen. Door bijvoorbeeld één vaste mantelzorger aan te wijzen die beschikking heeft tot mondkapjes en tests", vervolgt Vanderkaa.

Mondkapjes

Directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO wijst ook op het belang van mondkapjes. De bond was al van mening dat zorgpersoneel preventief beschermingsmateriaal moet dragen, zegt ze. „Wij vinden het dus ook belangrijk dat bezoekers op zijn minst mondkapjes dragen. Want moeten voorzichtig blijven met de gezondheid van kwetsbare ouderen en die van het zorgpersoneel."

Door voorzichtig te proberen kan gekeken worden op welke manier het risico op besmetting zo klein mogelijk blijft. „Want natuurlijk wil iedereen graag weer echt op bezoek bij een geliefde in het verpleeghuis." Er zal wel nog steeds rekening moeten worden gehouden met de RIVM-maatregelen, benadrukt ze, „Een knuffel of kus zit er helaas nog steeds niet in."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.