Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 apr 2020
Leestijd: 1 minuut

Veel meer zwartrijders in openbaar vervoer sinds corona

Het aandeel zwartrijders in bussen en trams is sinds het begin van de coronacrisis flink toegenomen. Voor de coronacrisis betaalde amper 1 procent van de reizigers niet voor het vervoer. Nu is dat aandeel gegroeid tot meer dan 20 procent, zegt voorzitter Pedro Peters van koepelorganisatie OV-NL dinsdag tegen NU.nl.

De toename van het aandeel zwartrijders geldt met klem niet voor treinen en metro’s, omdat reizigers dan door poortjes moeten voordat zij instappen. „Maar in bussen en trams kan niet meer goed worden gecontroleerd nu reizigers achterin moeten instappen", legt Peters uit.

Misdadig

„Deze situatie haalt het slechtste in sommige mensen naar boven. Veel mensen maken misbruik van de situatie en chippen gewoon niet meer. Het gaat echt niet alleen om baldadige jongeren, maar ook om dames in nette mantelpakjes." Alle busvervoerders maken melding van dit gedrag.

Het kabinet heeft de vervoerders als vitaal voor de Nederlandse samenleving aangemerkt. Dit betekent dat treinen, metro’s, trams en bussen ook tijdens de quarantaine doorrijden. Een derde van de reguliere ritten wordt uitgevoerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.