Manners.nl
Manners.nl Lifestyle 14 apr 2020 / 10:15 uur

7 Netflixdocu’s voor mensen die niet zonder voetbal kunnen

Vanwege de coronacrisis ligt de voetballerij stil. Voor de mensen die toch niet zonder deze sport kunnen: zeven heerlijke Netflix-documentaires en series over spelers, landen en voetbalclubs.

De periode van thuiszitten tijdens de coronacrisis zou een stuk draaglijker zijn als je gewoon lekker voetbal kon kijken. Maar op de lineaire televisie moet je het doen met oude wedstrijden of de EK 1988-special.

Netflix-documentaires over voetbal

Gelukkig staat Netflix ook op dit vlak voor je klaar met een paar geniale documentaires en series. Zo zijn Juventus en Sunderland een tijd lang gevolgd, waardoor je een inkijkje krijgt in het reilen en zeilen van een professionele miljoenenclub. Andere documentaires belichten juist de geschiedenis van een voetbalclub of -land. Dit is onze top 7.

1. Barca Dreams

Barca Dreams is een lekkere Netflixdocumentaire over de Catalaanse voetbalclub FC Barcelona. ‘Més que un club’, is het credo van de Catalaanse fans. Na 2 uren en 2 minuten snap je dat het inderdaad veel meer is dan een club. De documentaire loodst je door de geschiedenis van FC Barcelona. Het ontstaan, de eerste successen, de zware tijden onder het regime van dictator Franco, de wederopstanding met voetballer Johan Cruijff, het dream team van trainer Johan Cruijff en de successen van de afgelopen jaren met Lionel Messi en het tiki-taka-voetbal. FC Barcelona-iconen als Messi, Xavi, Iniesta, Cruijff en Rexach komen daarbij aan het woord. „Dat tiki-taka-voetbal was er nooit geweest zonder Cruijff”, aldus Xavi. Kijken!

2. Sunderland Till I Die

In de Netflix-documentaire Sunderland Till I Die krijg je de keerzijde te zien van een voetbalclub in Engeland. Sunderland, waarvan Dick Advocaat nog even trainer is geweest, is gevolgd in het seizoen 2017-2018. De spelers, staf en clubleiding proberen in dat seizoen na degradatie terug te promoveren naar de Premier League. Morrende fans, geldproblemen, moeilijke transfers: in deze serie krijg je een zeldzaam en interessant kijkje achter de schermen van een profclub in de krankzinnige wereld van het Engelse voetbal. Er wordt jaarlijks met miljarden gesmeten door de enorme tv-gelden. En toch is het moeilijk het hoofd boven water te houden. Tipje van de sluier: het seizoen verloopt wederom niet helemaal zoals gewenst.

3. Antoine Griezmann: Champion du Monde

Met moed en vastberadenheid werd de kleine Antoine Griezmann een van de beste voetballers ter wereld en wereldkampioen. Deze Netflixdocumentaire is een mooi portret van een unieke voetballer en bovenal een sympathiek mens. De beelden van de piepjonge en aan voetbal verslaafde Griezman zijn ontroerend, de rest is geschiedenis. Jammer dat hij Atletico Madrid heeft verruild voor FC Barcelona, maar deze docu kwam uit voor die transfer.

4. Becoming Champions

Als je van voetbal houdt, is er niets zo bevredigend als oude WK-beelden bekijken. Becoming Champions is een negendelige Netflixdocumentaire over de landen die het WK één of meerdere malen wonnen. Dat zijn Uruguay, Italië, Duitsland, Brazilië, Engeland, Argentinië, Frankrijk en Spanje. Nederland is the best of the rest, maar wordt niet belicht. De laatste aflevering gaat over hoe de WK’s in deze landen vanaf de bank zijn beleefd.

5. First Team: Juventus

Cristiano Ronaldo en Matthijs de Ligt speelden er nog net niet, maar dat maakt de Netflixdocumentaire First Team: Juventus er niet minder op. Je volgt de spelers en staf op en naast het voetbalveld en krijgt zo een intiem beeld van een Italiaanse topclub. Eentje die al jarenlang kampioen van Italië wordt en alles op alles zet om ook weer eens de Champions League te winnen. De serie bestaat uit twee seizoenen van drie afleveringen.

6. The English Game

The English Game is geen documentaire, maar een Netflixserie over het ontstaan van voetbal. In het kostuumdrama volg je twee negentiende eeuwse voetballers uit verschillende sociale klassen, die het spel voorgoed veranderen. Leuke serie, weer eens wat anders dan Narcos of Stranger Things.

7. Maradona en Sinaloa

Om af te sluiten met een Netflixdocumentaire over ‘s werelds beste voetballer ooit. Dat was niet Pelé, niet Cruijff, niet Messi, maar Maradona. In zijn eentje maakte hij Argentinië wereldkampioen en in zijn eentje maakte hij Napoli (destijds het FC Groningen van Italië) landskampioen. Inmiddels is zijn geest verwelkt door alle drank, drugs en roem. In de minidocumentaireserie Maradona en Sinaloa komt hij naar Culiacán, het hart van het Sinaloa-kartel, om als trainer de lokale voetbalclub Dorados te redden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7 Netflixdocu’s voor mensen die niet zonder voetbal kunnen
Sluiten