Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 apr 2020 / 05:29 uur

Recordaantal bijen geteld: ‘Het gaat niet slecht met de bij’

Goed nieuws voor de bijen: het lijkt goed te gaan met deze insecten. Bij de derde nationale bijentelling is dit weekend een recordaantal bijen geteld.

Ruim 10.000 mensen noteerden zo’n 136.000 bijen. Vorig jaar werden bijna 54.000 bijen geteld door ruim 5000 mensen. „De resultaten wijzen erop dat het zeker niet slecht gaat met bijen in de stedelijke omgeving. De aandacht van bewoners en gemeenten voor bijen lijkt te helpen", concludeert Vincent Kalkman, entomoloog bij Naturalis en nauw verbonden aan het bijenonderzoek.

Veel gemeenten hebben het maaibeleid aangepast om de bij te helpen. Ook zaaien mensen in hun tuin voor de bij.

Bewuster van belang natuur

Volgens Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis, lijken mensen vanwege de situatie met het coronavirus bewuster van het belang van de natuur en hadden meer mensen er tijd voor om te tellen omdat ze thuis moeten blijven. „Uit heel Nederland zijn resultaten binnengekomen. Dat is precies wat je als onderzoeker wilt. Het geeft ons nieuw inzicht in bijvoorbeeld de verschillen tussen noord en zuid, of stad, dorp en platteland."

Net als vorige edities staat de honingbij bovenaan. Deze bij werd 54.501 keer geteld. De rosse metselbij staat op de tweede plek van meest getelde soorten met 20.321. Er werden wel relatief weinig hommels gezien.

Groenten dankzij bijen

Niet alleen voor de bloemen en bijen is het recordaantal goed nieuws, ook de mens mag zich gelukkig prijzen. Bijen zorgen namelijk dat zo’n 80 procent van al het groente en fruit in onze winkels groeit. Bijen brengen stuifmeel van de ene bloem naar de ander, waardoor de bloem wordt bevrucht en er groenten en fruit kan groeien.

Reageer op artikel:
Recordaantal bijen geteld: ‘Het gaat niet slecht met de bij’
Sluiten