Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 apr 2020 / 05:14 uur

Canadees in politiekleding schiet zeker 16 mensen dood

Een 51-jarige man in politiekleding en een tot politiewagen vermomde auto heeft in de Canadese plaats Portapique zeker 16 mensen doodgeschoten. Ook de schutter zelf is omgekomen.

Daarmee bedraagt het dodental nu 17. Dat hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt.

De politie kreeg zaterdag een melding van een schietpartij in Portapique. Daarbij zijn meerdere mensen geraakt. Een zoektocht van ruim twaalf uur eindigde met een achtervolging en de dood van de schutter en een agent. Een andere agent raakte gewond, maar verkeert niet in levensgevaar.

Zinloos geweld

De premier van de provincie Nova Scotia, waar Portapique ligt, zegt erg geschrokken te zijn. „Dit is een van de meest zinloze geweldsdaden in de geschiedenis van onze provincie. We staan met heel Nova Scotia achter alle slachtoffers en nabestaanden", zegt Stephen McNeil. De Canadese premier Justin Trudeau sprak van „een vreselijke situatie".

De schutter had volgens de Canadese politie gedeeltelijk een politie-uniform aan en reed in een auto die was vermomd als politiewagen. Ooggetuigen zagen dat de man op de snelweg achtervolgd werd door politieauto’s. Mogelijk stond de auto op dat moment in brand.

Motief onbekend

Over het motief van de dader, een 51-jarige tandarts, is nog niets bekendgemaakt. Al zei de politie tijdens een persconferentie dat wordt onderzocht of de schietpartij mogelijk iets te maken heeft met de coronauitbraak. In Canada zijn niet-essentiële bedrijven gesloten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Portapique is een plattelandsstad in het midden van Nova Scotia aan de Cobequid baai.

Reageer op artikel:
Canadees in politiekleding schiet zeker 16 mensen dood
Sluiten