Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 25 mrt 2020 / 10:04 uur

RIVM: groei verspreiding coronavirus neemt af

De verspreiding van het coronavirus in Nederland lijkt af te remmen. Die voorzichtige positieve prognose sprak Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag uit in de Tweede Kamer.

De maatregelen die de overheid heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben er voor gezorgd dat de groei afneemt. „Er is in ieder geval sprake van een positieve trend”, zei Van Dissel.

Gevoelig

Hij benadrukt wel dat alle ontwikkelingen erg gevoelig zijn voor de mate waarin mensen zich aan de maatregelen houden die door het kabinet zijn afgekondigd. „De exponentiële groei is waarschijnlijk tot staan gebracht. Het is gevoelig voor gedrag, maar vooralsnog is er een positieve trend.”

Maatregelen

De besmettingsgraad, het aantal personen dat een zieke aansteekt, van het virus in Nederland ligt onder of op de één. Dat scheelt een hoop, want in eerste instantie zou een coronapatiënt het virus minstens aan twee anderen overdragen. Volgens Van Dissel hebben de maatregelen hiertoe geleid. Maar Van Dissel waarschuwt: massaal naar het strand gaan en geen afstand houden van elkaar, zie je gelijk terug in de cijfers.

Reageer op artikel:
RIVM: groei verspreiding coronavirus neemt af
Sluiten