Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 25 mrt 2020 / 09:24 uur

Trump: ’Ik zal corona niet langer het ‘Chinese virus’ noemen’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het coronavirus meerdere malen het ‘Chinese virus’ genoemd. Maar daar komt hij op terug, want hij heeft beloofd corona zo niet meer te noemen. 

„Iedereen weet dat het uit China is gekomen. Maar ik heb besloten dat we er geen grote kwestie meer van moeten maken”, legt Trump uit in een interview met Fox News.

Spanningen

Trump zegt geen spijt te hebben gehad van de termen die hij gebruikte om het virus te beschrijven en verdedigde zichzelf. „Het is helemaal niet racistisch. Het komt uit China, dat is de reden. Ik wil nauwkeurig zijn.”

De benaming ‘Chinees virus’, die de president geregeld in de mond nam, leidde tot grote spanningen tussen de twee grootmachten. Maar het lijkt erop dat Trump daar nu de angel uit wil halen. In een tweet sprak Trump verzoenende woorden richting de Aziatische Amerikanen, die na de uitbraak van corona met toenemend racisme te maken kregen: „De verspreiding van het virus is op geen enkele manier hun schuld".

Theorie

Toch blijft Trump zeggen dat de Chinezen alles aan zichzelf te wijten hadden. „Het begon allemaal nadat zij hadden gezegd dat onze militairen waren begonnen", zegt Trump. Hij doelt op een theorie die in China rondging dat het Amerikaanse leger het coronavirus in China heeft geïntroduceerd en dat de oorsprong dus niet in de zwaar getroffen stad Wuhan lag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trump: ’Ik zal corona niet langer het ‘Chinese virus’ noemen’
Sluiten