Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 22 mrt 2020 / 10:03 uur

Massale oproepen om zondag thuis te blijven

Ondanks het zonnige weer zijn er zondagochtend talloze oproepen om vooral thuis te blijven en niet naar het strand of het bos te gaan. De ergernis is bij velen groot, want zaterdag werd dit advies door vele Nederlanders niet opgevolgd.

Grote groepen mensen gingen er zaterdag massaal op uit en de drukte in de bossen was zelfs te vergelijken met een mooi paasweekend.

Waarschuwingen

Mensen die zondag een bezoek willen brengen aan het Bloesempark in het Amsterdamse Bos in Amstelveen, worden ook dringend verzocht hiervan af te zien De veiligheidsregio roept met klem op het park, waar momenteel honderden kersenbomen in bloei staan, te mijden. Veel bezoekers volgen namelijk niet het advies op om 1,5 meter afstand te houden. Als de situatie niet verbetert, gaat het park dicht voor publiek.

De toegang wordt momenteel gereguleerd om ervoor te zorgen dat er niet te veel mensen naar binnen gaan en er staan hekken voor de ingang. Volgens de veiligheidsregio zijn er genoeg andere plekken in het Amsterdamse Bos, dat bijna twintig keer zo groot is als het Vondelpark, om te genieten van de natuur.

Oproepen

De burgemeesters van Zandvoort en Bloemendaal riepen dagjesmensen ook al op om niet naar het strand te komen tijdens de coronacrisis. Maar hier werd geen gehoor aan gegeven. Na enkele dagen van thuisblijven wegens het coronavirus grepen mensen zaterdag het mooie weer aan om op het strand uit te waaien. Er ontstonden zelfs files naar de badplaatsen en de bossen waren op diverse plaatsen in Nederland overvol.

Volgens de burgemeesters David Moolenburgh (Zandvoort) en Elbert Roest (Bloemendaal) liepen ondanks eerdere waarschuwingen, borden en oproepen de stranden van beide gemeenten vol. Moolenburgh: „Met deze aantallen recreanten op het strand creëren we risicovolle situaties en dat moet niemand willen." Volgens hem kan er geen verbod worden opgelegd om naar Zandvoort te komen. Roest stipt aan dat gezondheid en veiligheid voor alles gaan, „voor onze gasten, maar ook voor onze inwoners".

Social media

Zondagochtend verschenen er massaal nieuwe oproepen op social media om ook op deze zonnige dag thuis te blijven. Zo roepen diverse politiekorpsen en wijkagenten door het hele land Nederlanders op om binnen te blijven. „Corona is geen grap, blijf binnen en houdt uw kinderen ook binnen. Laten we proberen de druk op de zorg niet nog meer te vergroten!", aldus de Politie Westland.

„Hou minimaal 1.5 meter afstand, ga alleen de deur uit voor de hoognodige boodschappen. Kijk naar onderstaande, de regels van het RIVM zijn niet voor niks!", schrijft de politie in Zoetermeer.

Ook vele politici doen op social media een oproep. Zo uit Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD, zijn irritatie: „Aan al die mensen bij elkaar op de markt, in het park en op ‘schijt aan corona’ huisfeestjes: Doe. Effe. Normaal!" schrijft de liberaal.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vertelt op Twitter dat Brabantse Intensive Care-artsen "„ankend hadden zitten kijken" naar de foto’s „van totaal onverantwoordelijke Randstedelingen. In Brabant sterven mensen aan Corona en boven de rivieren doen nog veel te veel mensen alsof ze van niets weten."

Advocaat Sébas Diekstra roept via Twitter op tot het delen van andere foto’s. „In plaats van foto’s van mensen die geen afstand houden van elkaar, zou ik liever filmpjes zien van mensen die anderen aanspreken op hun onverantwoordelijke gedrag."

En ook Claudia de Breij doet een oproep op Twitter: „Lieve volgers, binnen blijven is écht niet moeilijk. We kunnen dit. Als je nu gaat bootcampen ben je zo ontstellend dom dat ’n strak kontje je aantrekkelijkheid ook niet meer redt. Kom, wees eens lekker hard to get! Bijvoorbeeld voor een virus. Hou op andere mensen ziek te maken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Massale oproepen om zondag thuis te blijven
Sluiten